KARDINAL BOZANIĆ PORUČIO ‘U mislima i molitvama suosjećamo s preživjelim Židovima’

Index

“Na pročelju zagrebačke katedrale stoji spomen-natpis Dana sjećanja na žrtve holokausta.  Gospodin nam je darovao svoga Duha, darovao nam je savjest i odgovornost da biramo dobro, a ne zlo”, rekao je jučer na molitveno-komemorativnom skupu ispred Zagrebačke katedrale nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić. Prisjetio se velikog stradanja Židova, a posebno onih koji su život izgubili upravo u Zagrebu.

Rekao je da je ideologija rasizma, usmjerena protiv Boga i čovjeka. “Za Dan sjećanja na žrtve holokausta izabran je 27. siječnja, dan oslobođenja Auschwitza, simbola stradanja šest milijuna Židova, simbola svih nacističkih i fašističkih logora širom Europe, pri čemu mi trebamo dati posebnu pozornost onome što se događalo u našoj sredini, u Hrvatskoj, bez ikakve zadrške ističući istinu o strahotama Jasenovca i drugih logora, stratišta nevinih ljudi”, rekao je kardinal Bozanić, prenosi Večernji.

“To je sustav vrijednosti koji mi, kršćani, dijelimo s našom starijom braćom, Židovima. Ovdje smo u zajedništvu spomena koji govori što je sve čovjek sposoban učiniti drugome, svome bratu i sestri. Ovdje smo da bismo prepoznavali zlo i govor mržnje te mu se oduprli. Ovdje smo da bismo zajedno gradili uzajamno poštovanje i ljubav, na dobro našega hrvatskog društva i svega čovječanstva”, rekao je kardinal. Naglasio je kako u mislima i molitvama “suosjećamo s preživjelim Židovima koji nose teret osobnoga iskustva ljudske okrutnosti, s njihovim obiteljima i potomcima, kao i s cijelim židovskim narodom”.

Zanimljivo je da skupu nisu prisustvovali lideri židovskih zajednica (samo se rabin Da-Don ispričao zbog putovanja u Rijeku), ali bili su predsjednik Sabora Gordan Jandroković i gradonačelnik Milan Bandić.


 

Komentari