‘Kad vidite što je on sve napravio u 4 godine mandata, shvatite svu mizeriju Bandića’; Doznaje se tko je zaboravljeni junak Zagreba

Nacionalnemanjine/Screenshot

Bivši saborski zastupnik Goran Beusa Richembergha još je 2019. godine javno govorio o zagrebačkom gradonačelniku Peri Pirkeru. Riječ je o čovjeku koji je Zagrebom vladao od 1963. do 1967. godine, a Beus je tada podijelio koliko je ovaj gradonačelnik napravio više u samo četiri godine, za razliku od Bandića.

Prigodno, Bandićevi oponenti počeli su širiti ovaj status nakon smrti Milana Bandića, kako bi dokazali da je bilo ljudi koji su u puno manje vremena učinili mnogo toga za glavni grad.

“Dio je to opsežnog rada o zagrebačkim gradonačelnicima njemačkog porijekla koji je objavljen 2019. god. u Godišnjaku Njemačke zajednice, a uskoro će nešto prerađen biti objavljen i u mojoj novoj knjizi”, pojasnio je Richembergh na svom Facebooku profilu.


Hvala svima koji šeraju moj tekst o Peri Pirkeru, gradonačelniku Zagreba (1963.-1967.), napisan i objavljen na mom FB…

Objavljuje Goran Beus RichemberghPonedjeljak, 1. ožujka 2021.

 

Pero Pirker je zaboravljen junak 20. stoljeća

“Dugih 20 Bandićevih godina na čelu Zagreba najlakše je vrednovati usporedbom s onim što je Pero Pirker, jedan od njegovih prethodnika, učinio u samo 4 godine (1963. – 1967.)

Kolos zagrebačke povijesti – potpuno prešućen i zaboravljen junak 20. stoljeća
Proučavajući učinke i doprinos razvoju grada Zagreba (od 1850. do danas) devetorice gradonačelnika germanskoga porijekla došao sam do zaključka da je posljednji u nizu od njih devetorice, po svemu najuspješniji i najsposobniji zagrebački gradonačelnik svih vremena, bio čovjek koji je potpuno prešućen i kojemu u Zagrebu (ali ni u njegovu rodnom Varaždinu) nije posvećena ni jedna ulica ili trg (jest u Sesvetskom Kraljevcu i u Slavonskom Brodu)”.

Ovu su njegova velika postignuća:

“U svome četverogodišnjem mandatu (postao je gradonačelnik s 36 godina!) učinio je toliko toga da ne možete vjerovati. Dovoljno je reći da je u njegovo vrijeme izgrađeno 26 tisuća stanova pa da se već zapitate kako i zašto o njemu ne znamo ništa. Donesen je (prvi nakon Heinzelova) urbanistički plan po kojemu je Zagreb isprojektiran za 950 tisuća stanovnika. Da vam još kažem i to da je sagrađeno 35 škola i 6 dječjih vrtića, 5 novih velikih tvorničkih postrojenja i 2 velike farme, nova gradska plinara, vodocrpilište u Maloj Mlaki, da je otvoreno više od 270 trgovina (među kojima su bile i tri robne kuće Nama), izgrađeno 30 km savskih nasipa, 100 km kanalizacijske mreže, novi terminal i produžena pista zračne luke na Plesu, novi željeznički most na Savi, cesta Zagreb-Velika Gorica, žičara na Sljemenu, stalno postrojenje za klizalište na Šalati i kompleks sportskog centra na Sveticama”.

Kad vidite što je sve Pirker napravio u 4 godine, shvatite svu mizeriju Bandićeva mandata

“Kruna svega je činjenica da mu se u drugoj godini mandata dogodila najgora poplava u povijesti Zagreba kad se jedna trećina grada, u kojoj je živjelo 180 tisuća Zagrepčana, našla pod vodom, a njih 10 tisuća ostalo je bez krova nad glavom. Dakle, uz sve navedeno, morao je koordinirati i veliku akciju zbrinjavanja nastradalih, podjele humanitarne pomoći, čišćenja grada i sanacije katastrofalnih posljedica poplave, što je vrlo uspješno i učinio. Da je samo to odradio, trebalo bi ga pamtiti i slaviti zauvijek.

Tek kad vidite što je sve taj čovjek uspio napraviti u samo 4 godine, od 1963. do 1967. godine, shvatite svu mizeriju i jalovost mandata Milana Bandića koji je vodio Grad skoro 2 desetljeća”.

Otišao je prerano

Pero Pirker je stradao je 1971. godine kao hrvatski proljećar, a godinu dana kasnije je i umro u dobi od 45 godina. Ta politička sudbina i prerana smrt pridonijele su da ga se potpuno zaboravi i da ga ne spominju ni nakon 1990. godine”, stoji u objavi bivšeg saborskog zastupnika.

Komentari