IZREŠETALI GA U HAUSTORU! Strava u Ivekovićevoj 17, u bankara ispaljeno dvadeset metaka, kazne za monstrume još nema

Foto: Biljana Gaurina / CROPIX/Ilustracija

Početak suđenja Tomislavu Viktoru Basi, optuženom za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića 1999. godine, odgođeno je u utorak na Županijskom sudu zbog zahtjeva obrane za izuzećem predsjednika sudskog vijeća Zdravka Majerovića.

Obrana je zatražila izuzeće tvrdeći da je Majerović ranije kao član vijeća sudjelovao u donošenju odluke o produljenju istražnog zatvora protiv Base čime je, smatra obrana, već donio stav o osnovanoj sumnji u ovom slučaju.

Basina obrana je ranije na odluku o produljenju pritvora uložila žalbu, a o zahtjevu za izuzećem suca odlučivat će v. d. predsjednika zagrebačkog Županijskog suda.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv Base 25. lipnja ove godine, tereteći ga za ubojstvo vlasnika Promdei banke Ibrahima Dedića, počinjeno u Zagrebu 1999. godine.


U optužnici se okrivljeniku stavlja na teret da je 3. srpnja 1999. oko 22,30 sati u Zagrebu, zajedno s još jednom osobom neutvrđenog identiteta, sukladno zajedničkom prethodnom dogovoru, a u nakani da Dedića liše života, pričekao njegov dolazak u zgradu u Ivekovićevoj ulici 17, u Zagrebu, u kojoj je stanovao.

Nakon što je Dedić ušao u zgradu u njega su ispalili 20-tak streljiva iz automatskog pištolja i iz pištolja. Dedić je zadobio niz strijelnih ozljeda glave i tijela, koje su dovele do smrti.

Tomislava Viktora Basu je policija uhitila 30. siječnja 2020. godine, a čekala je nekoliko godina da iz inozemstva dođe u Hrvatsku kako bi potvrdila svoju sumnju da je na zagrebačkoj Peščenici ubio bankara Dedića. Basa je uhićen nekoliko dana nakon što je u Hrvatsku došao u posjet rodbini.

Komentari