IZ KB DUBRAVA PORUČILI: ‘Tražimo autoricu pisma, sumnjamo na mladu kolegicu’. Objasnili zašto su pacijenti goli

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

“Žao mi je da takvi medijski natpisi zacrnjuju rad našeg primarno respiratorno-intenzivističkog centra u KB-u Dubrava, koji je izrazito dinamičan od ožujka ove godine kada smo osnovani”, poručila je liječnica Jasminka Peršec, predstojnica Klinike za anesteziologiju KB-a Dubrava i predsjednica Hrvatskog društva za intenzivnu medicinu,  komentiravši pismo liječnice KB-a Dubrava koja tvrdi kako u respiratornom centru nema ni lijekova ni hrane za bolesnike.

Dodala je kako su iscrpljeni “velikim brojem smjena i dežurstava koje moraju raditi jer je porast dolazaka i hospitaliziranih bolesnika kod njih drastičan, eksponencijalan”.

“To su velike brojke. Iako smo velika kuća i navikli smo zbrinjavati veliki broj bolesnika, ovo je zaista u kratkom vremenskom periodu veliki priljev bolesnika”, istaknula je Peršec.

Rekla je da će institucije odraditi sve provjere kako bi se ustanovilo što se doista dogodilo.


“Voditelj sam intenzivističkog centra i odgovorno mogu reći da centar u kojemu se trenutno nalazi 28 najtežih bolesnika nema da im bilo što nedostaje. Svaki od tih bolesnika dobio je maksimalnu skrb. Prema tome, nikakva situacija manjka lijekova, infuzija, prehrane ne postoji”, naglasila je.

Ministar Vili Beroš rekao je kako je moguće da se propustio jedan obrok, a i sama Peršec smatra kako se može dogoditi da se propustio obrok ili je kasnio.

“Loše je ako se to dogodi više puta, ali ne vjerujem da su lijekovi, infuzija i ostalo bili nedostatni“, uvjerena je.

U pismu se navodi da su pacijenti goli pa je Peršec pokušala objasniti zašto.

“U svakoj jedinici intenzivne medicine u Hrvatskoj i svijetu bolesnici nemaju odjeću jer mi cijelo vrijeme njih monitoriramo i radimo različite postupke”, kazala je uz dodatak da institucije unutarnjeg nadzora traže autoricu teksta.

“Sumnja se na mladu liječnicu koja radi u respiracijskom centru, vjerujem da će institucije odraditi taj posao”, rekla je Peršec koja se za kraj razgovora osvrnula na smrt 17-godišnjakinje u Splitu.

Sestra preminule istaknula je kako nije preminula od koronavirusa nego od hipoksije. Peršec je pojasnila da kod pacijenata s prethodnim oboljenjima korona dodatno komplicira stanje.

“Svaki bolesnik koji ima neko zdravstveno stanje, ono ga opterećuje, bio mlad ili stariji. Sama infekcija koronavirusom pogoršat će zdravstveno stanje, posebno onih ljudi koji imaju već neki postojeći poremećaj. U ovom slučaju nisam bila upućena što je bilo prvo, što drugo. U konačnici, koronavirus izaziva i upalu pluća i to dodatno otežava disanje pacijenta”, zaključila je.

Komentari