ISPISALI SU POVIJEST: Mijenjali su ime, ali tradicija je ostala temeljna odrednica njihovog djelovanja

Foto: PR

Udruga “Posmrtna pripomoć” osnovana je prije više od 89 godina, točnije 26.08.1931. godine. Tog je dana grupa entuzijasta iz Zagreba, po uzoru na Bečko pogrebno društvo, odlučila da i u svom gradu osnuje ustanovu socijalno-karitativnog karaktera koja bi svojim djelovanjem pomagala članovima u njihovim najtežim trenucima. Nazvali su je Posmrtna zadruga sv. Josipa.

Svoj rad Zadruga započinje u poslovnim prostorijama u dvije sobe na prvom katu zgrade u Nikolićevoj, a danas Teslinoj ulici br. 5. Godine 1935. Skupština mijenja naziv društva tako da se u nazivu izostavlja ime “Sv. Josip” i ostaje samo “Posmrtna zadruga”. Na taj je način više naglašen njezin svjetovni karakter i njezina otvorenost prema svim građanima Zagreba.

Interes za Zadrugu vremenom postaje sve veći i izvan Zagreba, pa Upravni odbor otvara svoja povjereništva u Osijeku, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Varaždinu i Kotoribi.

U više navrata su mijenjali ime, ali je tradicija solidarne posmrtne pripomoći članovima bila i ostala temeljna vrijednost. Zahvaljujući predanosti i radu, Udruga je u svojoj sedamdesetgodišnjoj povijesti uspješno odolijevala svim iskušenjima vremena i političkih prilika.


Usprkos promjenama čak četiriju političkih sustava i četiriju država, s vremenom je bivala sve veća i organiziranija. Možda o tome najbolje govori porast broja njezinih članova. Na svojoj prvoj redovitoj godišnjoj Glavnoj skupštini, održanoj 13. svibnja 1933. godine, Udruga je brojila 136 članova.

Danas Udruga ima više od 242.000 članova, razvijenu mrežu povjerenika za upis novih članova i upisna mjesta u svim većim gradovima Hrvatske. Gotovo da nema komunalnog poduzeća u našoj zemlji s kojim Udruga nema razvijenu uspješnu poslovnu suradnju.

Ne iznenađuje zbog toga činjenica da se s obzirom na broj članova, kvalitetu svojih usluga i širinu asortimana pogrebne opreme “Posmrtna pripomoć” ubraja među najveće udruge u Europi.

Služba za organizaciju pogreba svakodnevno radi na organizaciji nekoliko desetaka sprovoda. Pritom paze na svaki detalj: od organizacije prijevoza pokojnika, planiranja satnice, kontrole novinskih oglasa, cvijeća i vijenaca do kontrole glazbe.

Misija Posmrtne pripomoći je pravovremeno, pouzdano i solidarno pomagati pojedincima i obiteljima u najtežim trenucima – u skladu s najvišim moralnim i etičkim vrijednostima međuljudske i međugeneracijske solidarnosti.

Kao svoju viziju ističu percepciju kao poželjnog i u javnosti pozitivno percipiranog partnera u najtežim ljudskim i obiteljskim situacijama koji na stabilan, financijski učinkovit i dugoročno održiv način ostvaruje međuljudsku i međugeneracijsku solidarnost.

Udruga se u radu vodi Etičkim kodeksom, pa u svom radu ističu jednakost svih članova u pravima i obvezama bez obzira na njihovo socijalno porijeklo, etničku, političku ili vjersku pripadnost.

O kvaliteti usluge Udruge govore i brojni certifikati, koji svjedoče o najvišem stupnju sućuti i poštovanja prema preminulom i ožalošćenima uz poštivanje važećih lokalnih propisa, transparentnosti usluge te kvalifikacijama i dodatnom usavršavanju osoblja.

U Zagrebu imaju poslovnice na dvije adrese, a to su Gajeva 28 i 29, u Sesvetama na adresi Bjelovarska 15 i u Splitu na adresi Ruđera Boškovića 7/126.

Komentari