IMAJU PRAVO ZNATI SVE: Stručnjaci objašnjavaju zašto javnost smije propitkivati okolnosti Bandićeve smrti: ‘Ovdje se radi o jednoj od najznačajnijih političkih osoba’

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Gradonačelnik Milan Bandić često je punio medijske stupce zbog brojnih afera, kao i kaznenih prijava. Postupci gradonačelnika bili su pod povećalom javnosti kada god je krenuo s novim i pomalo sumnjivim projektima.

Dok njegovi simpatizeri oštro osuđuju propitkivanje okolnosti smrti Bandića, brojni građani se pitaju što je od svega zapravo istina i je li gradonačelniku uistinu pomoć pružena na vrijeme. Kako je zapravo umro Milan Bandić istražuje DORH i policija, a kaznenu prijavu pokupili su i njegovi bliski suradnici među kojima je Natalija Prica.

Treba li uzrok, mjesto i vrijeme gradonačelnikove smrti ostati privatna stvar ili građani imaju pravo znati istinu, za Večernji su komentirali stručnjaci.

Psihologinja Mirjana Nazor smatra da kada se radi o javnoj osobi, građani imaju pravo na istinu iznad svega, pogotovo ako ta istina uključuje i odgovor koji se može podvesti pod “pitanje života i smrti”.


“Razumijevajući potrebu obitelji da to proživi u intimi, obitelj sad mora dopustiti da javnost sazna što se točno dogodilo, osobito ako se sumnja da Bandiću pomoć nije pružena pravovremeno. I u interesu obitelji trebalo bi biti da se sazna je li Bandiću pomoć pružena na vrijeme. Da sam ja supruga nekoga tko je umro, bez obzira gdje se to dogodilo i u čijem društvu, htjela bih znati je li ta smrt bila neminovna ili se mogla izbjeći da je pomoć pružena na vrijeme “, kaže psihologinja Nazor, a s njom se slaže i odvjetnik Ljubo Pavasović Visković.

“S obzirom na to da se ipak radi o smrti jedne od najznačajnijih političkih osoba u Hrvatskoj teško je nekome osporiti pravo da propitkuje okolnosti smrti te osobe. Pri ovome valja imati na umu da je kod političara stupanj zaštite njihove privatnosti, pa čak i u smrti, bitno niži nego li je to slučaj s ljudima koji ne participiraju u javnom životu. Dakle, interes ove vrste potpuno je legitiman i ne vidim instrumentarij da se takav interes javnosti i propitkivanja okolnosti smrti gospodina Bandića zaustave”, objasnio je Pavasović Visković.

 

Komentari