I to se dogodilo! Seizmološka služba dobila je novu opremu vrijednu 4,5 milijuna kuna

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Po 20 kompleta novih seizmografa i akcelerografa s pripadajućim sustavima prikupljanja podataka o potresima u vrijednosti od 4.5 milijuna kuna dobila je Seizmološka služba RH.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja financiralo je nabavku opreme za Prirodoslovno-matematički fakultet (PMF), a resorni ministar Radovan Fuchs je danas obišao PMF i pogledao novu opremu.

“Želio bih zahvaliti Seizmološkoj službi na svemu što je do sada odradila i napravila. Nažalost, Seizmološka služba je nekako samozatajna i na površinu ispliva u nekim ne previše sretnim vremenima kada se događaju velike katastrofe”, izjavio je ministar nakon predstavljanja opreme.

Dodao je da su instrumenti već ranije bili u pregovorima, a da sada zbog brze realizacije već sutra idu na teren.


‘Uvjeren sam da je to početak’

“Duboko sam uvjeren da je to početak. Sada ih je stiglo 20, a mi smo se unutar proračuna Ministarstva ekspresno presložili i osigurali taj dio sredstava”, naveo je Fuchs.

Podsjetimo, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i svi gradski zastupnici HDZ-a nedavno su u Gradskoj skupštini odbili prijedlog nezavisnog zastupnika Marka Torjanca da se nabavi 25 akcelerografskih postaja (akcelerograf je uređaj koji mjeri jake potrese), a sve pod obrazloženjem da nabavka istih nije u nadležnosti jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Takvi uređaji, odnosno postaje pomogle bi preveniranju šteta od potresa, kakav je Zagreb pogodio 22. ožujka, ali i od posljedica ovih snažnih potresa u Petrinji koji su također uzrokovali štetu na brojnim zagrebačkim objektima.

“Trebali su imati tu opremu i puno ranije”
Seizmološka služba pripremila je novi projekt vrijedan oko 100 milijuna kuna, a sredstva su osigurana iz EU fondova. Fuchs vjeruje da će uspjeti izrealizirati sve ono administrativno što je potrebno kroz mjesec dana kako bi oni mogli nastaviti nabavljati dodatnu opremu.

“Prema tome bi Seizmološka služba u Hrvatskoj, a imamo puno razloga da imamo jako dobru Službu, bila dovedena na onu razinu i rang kako je to uobičajeno u nekim drugim zemljama”, poručio je.

Komentari