‘Homofobne nasilne bande haraju zagrebačkim parkovima’, poručuje Zagreb Pride

Photo: Marin Tironi/Pixsell, Ilustracija

Zagrebačkim parkovima sve češće haraju homofobne nasilne bande, priopćio je nakon posljednjeg napada u parku Maksimir Zagreb Pride. Pravnoj službi podrške žrtvama spomenute udruge nedavno se javio muškarac koji je krajem kolovoza svjedočio i djelomično spriječio napad na drugog gej muškarca kojeg su palicama batinala nasilnika.

“Taj zločin iz mržnje na gej muškarca zbio se također u jednom parku, u dijelu isto tako poznatom kao okupljalište gej muškaraca. Koliko nam je poznato, slučaj nije prijavljen. Nije uopće rijetkost da se slučajevi nasilja i diskriminacije, pa i oni najgori, po osnovi spolne orijentacije ne prijavljuju, i da golema većina njih ostane nezabilježena“, tvrde iz Zagreb Pridea.

Svjedok tog napada je, kažu, pokazao je hrabrost i odgovornost jer je, čuvši zapomaganje i uočivši žrtvu kako bespomoćna na tlu prima teške udarce i jauče, krenuo glasno vikati i uputio se prema napadačima. Napad je tako uspio prekinuti, izbjegnut je gori ishod, a žrtva je uspjela izvući živu glavu.

Svjedok tog događaja ima i posrednih informacija, preko žrtava koje osobno poznaje, o još jednom identičnom napadu do kojega je došlo ljetos, također u Parku Maksimir. Tada su napadnuta dvojica muškaraca, prvo fizički, a potom i samozapaljivom tvari. Sve ove okolnosti s puno više detalja prijavljene su zagrebačkoj policiji.


“Pozivamo i druge svjedoke ili žrtve navedenih ili sličnih napada da nam se jave. Zagreb Pride im može posredovati kod besplatnog pravnog zastupanja i pružiti direktnu podršku kao žrtvama ili svjedocima u kaznenom postupku”, apeliraju.

Upozoravaju da okolnosti tri zločina iz mržnje, od čega za dva postoje neposredni svjedoci, ukazuju da na najmanje dva zagrebačka javna okupljališta za gej muškarce operira naoružana i organizirana skupina homofobnih bandita koji napadaju gej muškarce, pojedince i fizički slabije od sebe. Sve upućuje da je riječ o serijskim, organiziranim i planiranim napadima, tvrde.

“Ovo nisu neki izolirani incidenti već teški i brutalni napadi na gej muškarce, zločini iz mržnje koji su mogli imati i fatalni ishod. Ovo su i napadi na cijelu LGBTIQ zajednicu Zagreba i Hrvatske, nezabilježeni zadnjih desetljeća”, tvrde i navode da nisu gej muškarci jedine žrtve ovih napada, već i pripadnici romske, srpske i afričke zajednice.

“Svatko javne prostore ima pravo koristiti za šetnju, druženje ili susret. Važno je da se kao LGBTIQ zajednica suprotstavimo desničarskom nasilju i pronađemo ove homofobe! To možemo tako da pomognemo istrazi i da osudimo nasilnike, a nikada njihove žrtve”, zaključuju iz Zagreb Pridea.

Komentari