HND ODBORU ZA MEDIJE: ‘Pozovite upravu HRT-a da povuče sve tužbe protiv novinara i medija’

ezadar.hr

Prema trenutnim podacima kojim za sada raspolaže HND, HRT je tužio portal Index šest puta, tjednik Nacional i Slobodnu dalmaciju po pet puta, 24 sata tri puta, Jutarnji list dva puta te po jedanput Večernji list, Novi list, T-portal i Novosti. Posljednja tužba je došla portalu Index prije par dana i iznosi 200 tisuća kuna. Tužbe su se podnosile i protiv nekih bivših zaposlenika HRT-a, poput Domagoja Novkmeta, Silvije Luks… HND-a i dvoje njegovih predstavnika. Ukupno je riječ od oko trideset tužbi, a u kunama bi to iznosilo oko milijun i 480 tisuća. HND je do tih podatka došao preko redakcija medijskih kuća.

U svom izlaganju predsjednik HND-a Hrvoje Zovko kazao je da je HND uvijek bio za dijalog, ali da druga strana nije odgovarala i nailazilo se na zid šutnje. On je istaknuo kako je zadovoljan prilikom da Odbor i cijelu javost izvijesti o tužbama koje vodstvo HRT-a podiže protiv novinara i medija te upozoriti na posljedice koje će takvo postupanje javne televizije imati na slobodu medija u Hrvatskoj.

”Javni medij koji odluči angažirati odvjetnički ured i podići tužbu protiv novinara ili medija zato što su objavili kritiku, loše mišljenje o programu ili poslovnim odlukama te kuće, tražeći pri tome odštete od 30 do 250 tisća kuna, šalje jasnu poruku: nemate pravo slobodno pisati i nemate pravo kritizirati, a mi imamo moć i slobodne ruke te golema financijska sredstva prikupljena pretplatom građana da vas možemo tužiti”, kazao je Zovko istaknuvši da je posljedica svega toga da tuženi mediji procjene što im je činiti: da i nadalje rade posao onako kako najbolje znaju ili o HRT-u pisati samo pohvale, prenosi hnd.hr

 


Komentari