HAC je izdao važno upozorenje: Jutros su počele padaline, a očekuje se i obilniji snijeg

FOTO: Pxhere

HAC je poslao važno upozorenje za sve vozače. Kako je i bilo najavljeno u većem dijelu zemlje jutros su počele padaline. Prema zaprimljenoj prognozi DHMZ-a, tijekom cijelog idućeg tjedna očekuje se obilniji snijeg u svim dijelovima zemlje, naročito u Gorskom kotaru i Lici uz povremeno jake udare vjetra. Temperature će osjetno pasti i doseći minuse.

S obzirom na vremenske prilike, pozivaju vozače na dodatan oprez tijekom vožnje. Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikro lokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta.

Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima obzirom da za vrijeme obilnijih snježnih padalina, kolnik nije uvijek moguće održati “crnim”. Ralice posipavanjem i raljenjem omogućuju prohodnost vozilima s obveznom zimskom opremom, s obzirom da u ovakvim  zimskim uvjetima prohodnost podrazumijeva i do 10 cm snijega na kolniku. Autocestu u stanje pune prohodnosti moguće je dovesti tek po prestanku padalina.

Preporuka vozačima u zimskim uvjetima je ne pretjecati ralice na autocestama. Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti. Poseban problem stvaraju tegljači bez zimske opreme te su ujedno i opasnost za sve korisnike autocesta, dok zimskoj službi isti u mnogočemu otežavaju rad. U situaciji kada se samo jedan tegljač prepriječi na autocesti, ralica ne može proći, samim time niti očistiti svoju dionicu, a ne može se niti okrenuti te se stvara kolona, što dovodi do zastoja u prometu.


Komentari