Gradskoj plinari više od 2,3 milijuna kuna za jačanje sustava informacijske sigurnosti

foto:jurica galoic -zag-

Gradskoj plinari Zagreb (GPZ) Europska komisija je odobrila nešto više od 2,3 milijuna kuna za projekt unaprjeđenja kibernetičke sigurnosti za sigurnu i pouzdanu distribuciju plina, objavili su u četvrtak iz GPZ.

Gradskoj plinari Zagreb, kako se navodi u priopćenju, odobreno je 316.463 eura ili nešto više od 2,3 milijuna kuna, za projekt jačanja informacijske sigurnosti, u okviru Instrumenta za povezivanje Europe (CEF Telekom), fonda namijenjenog ulaganju u digitalne infrastrukturne projekte Europske unije u području prometa, energetike i digitalne tehnologije.

Ugovorom s Izvršnom agencijom za inovacije i mreže (INEA), potpisnicom u ime EK-a, sufinancirano je 75 posto iznosa projekta vrijednog više od 3,1 milijun kuna.

GPZ kao najveći hrvatski distributer plina, koji je Zakonom o kibernetičkoj sigurnosti prepoznat među ključnim informacijskim sustavima iz područja energetike, će s partnerom – Zavodom za sigurnost informacijskih sustava kao nadležnim CSIRT-om, tijelom za prevenciju i zaštitu od kibernetičkih incidenata, kroz projekt “Unapređenje kibernetičke sigurnosti za sigurnu i pouzdanu distribuciju plina“ unaprijediti informacijske i komunikacijske procese.


Tako će se kroz ovaj projekt, koji će se provoditi do lipnja 2022. ojačati kapaciteti za odgovor na kibernetičke sigurnosne incidente, navodi se u piopćenju.

“Informacijske i komunikacijske tehnologije okosnica su suvremenih društvenih i gospodarskih aktivnosti. Ulaganjem u digitalizaciju poslovanja, s pratećim sustavima za zaštitu od kibernetičkih rizika, GPZ prati trendove nužne za našu ključnu uslugu sigurne isporuke plina potrošačima i za stabilnost plinskog sustava”, istaknuo je direktor GPZ-a Tomislav Mazal.

Napominje i kako je ovo prvi, ali ne i jedni projekt koji GPZ ima u planu koristeći sredstva europskih fondova za razvoj poslovanja.

Sredstvima iz CEF Telekom fonda pridonosi se razvoju jedinstvenog digitalnog tržišta EU ulaganjem u digitalne infrastrukture zemalja članica s ciljem jačanja suradnje i sposobnosti dionika ključnih za strategiju kibernetičke sigurnosti EU definiranu Direktivom o mjerama za visoku zajedničku razinu sigurnosti mrežnih i informacijskih sustava (NIS Direktiva).

Komentari