Grad poništio natječaj vrijedan 277.000 kuna: ‘Očigledno je da pogoduje jednoj tvrtki’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Grad Zagreb poništio je natječaj za nabavu pametnih klupa, a odluka o poništenju natječaja objavljena je danas u Elektroničkom oglasniku javne nabave. Poništenje natječaja obrazlaže se time da je pokrenuta revizija tehničkih specifikacija i troškovnika, te da se očekuju njihove značajne izmjene.

Upravo su specifikacije bile glavni problem ovog natječaja jer se i površnim pregledom dokumentacije moglo primijetiti da opis klupe odgovara samo jednom proizvođaču – obrtu Qben iz Zlatara, piše Telegram.

Tako se, na primjer, u troškovniku navodilo da klupa treba biti od galvaniziranog čelika i kaljenog stakla, duljine 200 centimetara uz odstupanje od pet centimetara, širine 50 centimetara uz odstupanje od sva centimetra i visine 50 centimetara uz odstupanje od dva i pol centimetra. Takve dimenzije podudaraju se s onima koje ima klupa Wave proizvođača Qben.

Osim toga, u nacrtu željene klupe doslovno se nalazila klupa identičnog izgleda kakvu proizvodi Qben.


Ivan Mrvoš, vlasnik solinskog Includea, s obzirom na to da također proizvodi pametne klube, bio je vrlo oštar te je izjavio da se radi o sramotnom natječaju, kojim se “očigledno pogoduje jednoj tvrtki”. Sredinom rujna na službenoj Facebook stranici Includea osvanula je objava u kojoj su, između ostalog, pozvali i ostale tvrtke da se ne jave na taj natječaj, prenosi Telegram.

“Nadamo se kako će i drugi proizvođači pametnih klupa također ignorirati objavljeni natječaj te time poslati jasnu poruku da je zajednički cilj svih nas transparenta i pravedna javna nabava koja osigurava dodatnu vrijednost građanima, a ne pojedincima”, stoji u objavi Includea od 15. rujna.

Inače, natječaj je bio vrijedan 277 tisuća kuna. Za taj iznos trebalo je biti nabavljeno 18 pametnih klupa, koje su trebale biti postavljene na više lokacija u Zagrebu.

STIŽU NOVA UHIĆENJA! Plenković izvan sebe: Umješala se EU! Češljaju se ministarstva

 

 

 

Komentari