Park Grič uskoro bogatiji za novi spomenik: Evo koji hrvatski znanstvenik će dobiti tu čast

Stara gradska jezgra, točnije park Grič, uskoro dobiva novi spomenik. Znanstvenik Andrija Mohorovičić će do kraja godine zaživjeti u svojoj prirodnoj veličini, brončan i na kamenom postolju.

Sami natječaj za izradu idejnog rješenja za kip provest će Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a izdala ga je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Prirodoslovno-matematički fakultet. Javni natječaj traje do 13.svibnja, a glavni uvjet koji umjetnici moraju ispuniti je prepoznatljivost lika. Vrijednost projekta se pocjenjuje na 700 000 kuna koje su namijenjene za idejno rješenje. Za samu izradu kipa, koji će biti okrenut prema zgradi u kojoj je nekad radio, prikupljanje novaca je još u tijeku.

Ioako je natječaj javan, Mirko Orlić, predsjednik odbora za podizanje spomenika unutar HAZU-a i jedan od članova ocjenjivačkog suda, ističe kako su pozvali petoricu istaknutih kipara- Nevena Bilića, Ivana Fijolića, Kažimira Hrastea, Tihomira Matijevića i Nikolu Vrljića, javlja Večernji list.

Da bi umjetnicima olakšali posao i vizualizirali znanstvenika, u natječaj su stavili i dokument u kojemu su opisali njegov privatni život. Glavna karakteristika njegove persone je cigareta između prstiju te smisao za umjetnost i literaturu.


Komentari