FRENDU JE SJEO, A VAMA NIJE? Evo kada ćete dobiti povrat poreza i kako funkcionira sustav isplate!

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Povrat poreza ove godine željno iščekuju svi radnici mlađi od 30 godina, a dosta njih javilo nam se s istim upitom: zašto je kolegi već sjeo, a meni nije. Naime, u više poruka čitatelji su objasnili kako je osoba istog početnog slova prezimena i godine rođenja već dobila novac na svoj račun, a njima još nije vraćena niti lipa.

Kako bismo rasvijetlili ovaj “gorući problem” obratili smo se Ministarstvu financija, točnije Poreznoj upravi.

“Masovna otprema rješenja godišnjih obračuna poreza na dohodak za 2020. godinu iz posebnog postupka utvrđivanja poreza poreznim obveznicima krenula je 03. svibnja i završiti će do kraja svibnja 2021. godine”, poručuju.

A evo zašto nekima još nije stigao novac!


“Kriteriji izdvajanja rješenja za masovnu otpremu su sljedeći – unutar jednog područnog ureda Porezne uprave dohvaćaju se po veličini brojčane oznake nadležnih ispostava, unutar ispostave OIB-ovi po veličini od najmanjeg i temeljem izvršene optimalizacije iskorištenosti strojeva za printanje i kuvertiranje printaju se određene količine rješenja. Tjednom obradom izdvajanja i otpremom rješenja obuhvaćeni su svi područni uredi. Slijedom navedenog, godina rođenja i početno slovo prezimena nema utjecaj na kriterije izdvajanja i otpreme rješenja.

Nadalje, proces izvršenja povrata poreza temeljem godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2020., započeo je 10. svibnja 2021. te će se povrati poreza izvršavati kontinuirano prema redoslijedu kojim su izdavana rješenja poreznim obveznicima. Od 10.05. do 12. 05. povrat je izvršen za 195.000 poreznih obveznika u iznosu od 546 mil kuna”, pojasnili su nam iz Porezne.

Dakle, još se treba strpjeti maksimalno desetak dana.

Komentari