(FOTO) Sprovod bez mjera: Svećenici snimali spuštanje lijesa u grob, jedan se Bandićev prijatelj istaknuo s maskom, distancu nisu poštivali ni covid redari

Photo: Matija Habljak/ Robert Anic/PIXSELL

Gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je pokopan kod Zida boli, nedaleko od groba Većeslava Holjevca, također nekadašnjeg zagrebačkog gradonačelnika. Na sprovod najdugovječnijeg gradonačelnika metropole došlo je preko tisuću Zagrepčana, iako je prema epidemiološkim mjerama dozvoljeno 25 osoba. Proglašen je i Dan žalosti, a zastave su bile spuštene na pola koplja.

Bandić je na posljednje počivalište ispraćen uz svoje najdraže pjesme: „Oči u oči“, „Na omiškoj stini“ i „Pod brajde“ u izvedbi klape Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“. Mnogi su ga u suzama i kroz jecaj ispratili , a dirljive govore održali su njegov prijatelj i suradnik Ljubo Jurčić, prijatelj i suradnik, te Jelena Pavičić Vukičević, Bandićeva zamjenica.

Photo: Robert Anic/PIXSELL
Photo: Robert Anic/PIXSELL

““Bio je neumoran. U gimnaziji je dobio nadimak Cvrco, po nekom liku iz priče, koji je bio jednako tako razigran kao Milan. Odlazak u Zagreb zabrinjavao je naše roditelje, kako ćemo se snaći u novom okruženju. Ovdje su nam najviše pomagali ljudi koji su došli prije nas, stalno nam govoreći, učite, djeco, vidite kako je težak život”, opisao je Jurčić svog dugogodišnjeg prijatelja.

Bio je jedinstven i neponovljiv. Živio je za svoj grad i izgorio na njegovim ulicama. Nije hodio malen ispod zvijezda, dao je sebe za nas”, dio je govora Bandićeve zamjenice koja je drhtavim glasom i s velikim strahopoštovanjem govorila o svom šefu.


Patrik Šegota, poznat kao smijenjeni šef Gradskih groblja, u masi se istaknuo jer je nosio zaštitnu masku za lice s likom Milana Bandića. Šegota je inače bio vrlo blizak s gradonačelnikom.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Na sprovod je došao i državni vrh, te brojni političari, a ono što je izazvalo negodovanje dijela građana Hrvatske jest činjenica da ni Plenković ni Jandroković nisu držali distancu kako se preporuča.

Mobiteli su bili konstantno u zraku, a spuštanje lijesa u grob snimali su svećenici koji su bili u prvom redu.

Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zaključno, iako je program sprovoda odskakao od prvotnog plana, sve je funkcioniralo osim epidemioloških mjera. Čak ih ni covid redari nisu poštivali, a bilo ih je 300. Hoće li ovaj sprovod biti epidemiološka bomba, doznat ćemo kroz koji tjedan. Unatoč činjenici da je Bandić zbog silnih afera bio često na meti kritika, čini se da je kod brojnih Zagrepčana pronašao put do njihova srca, što je bilo jače od pandemije.

Komentari