(FOTO) NOVI JELKOVEC POSTAO ZVJERINJAK: ‘Čagljevi se nalaze u blizini vrtića i škola. Nisu još nikoga ugrozili, ali nikad se ne zna!’

Foto: Ana Nilić

Samo nekoliko metara ok kuća, dječjeg vrtića, ali i srednje škole, na istoku Zagreba u Novom Jelkovcu nalazi se čopor čagljeva. I ne. To nije problem od jučer. Stanovnici se sa ovim bore već godinama, ali Grad se jednostavno oglušuje.

Osim toga, čagljevi se množe preko svake mjere, lovci su nemoćni, a kvart postaje zvjerinjak. Predsjednica Udruge Novi Jelkovec Ana Nilić za naš je portal otkrila kako je situacija uistinu problematična te da rješenje ustvari i postoji, ali treba postojati volja i sa druge strane.

“Šumica koja se prostire na 11 tisuća metara kvadratnih nalazi se odmah preko puta Dječjeg vrtića En ten tini, a nalazi se u gradskom i državnom vlasništvu. Ti čagljevi nisu od jučer, oni su viđeni prije više godina. Prema mojim saznanjima, oni nisu ugrozili nikoga u naselju, a može ih se vidjeti u večernjim satima”, priča nam Ana Nilić koja kaže kako je riječ o kvartu koji broji preko 11 tisuća stanovnika.

Foto: Ana Nilić

Čagljevi iz šumice izlaze noću, a rekreativci su ugroženi


Oni koji se navečer vole rekreirati, voziti bicikl ili pak rolati, često vide čagljeve kako izlaze iz šume, približavaju im se kao što se i približavaju pješačkim zonama unutar naselja.

“Najgora stvar je što je na tom potezu smješten vrtić te osnovna i srednja škola. Prema mojim saznanjima nisu nikoga ugrozili što ne znači da će to tako i ostati. Ipak su to divlje životinje”, upozorava naša sugovornica.

Davno prije je kaže, postojala nekakva inicijativa, plan i projekt kako bi se ta ista šumica mogla prenamijeniti u nekakav društveno korisni sadržaj.

Šuma je zapuštena, nikad održavana 

“To može biti neki tip parka, ili botanički vrt. Moje je mišljenje takvo da kad bi se ta šumica prenamijenila u svrsishodni sadržaj, da bi time ovaj problem nestao, no za to je potrebna volja s druge strane”.

Problem je vidljiv i u činjenici da to područje uopće nije održavano niti pročišćeno. Bilo je nekoliko slučajeva da su se iz šume nezakonito izvlačila drva, ali u šikaru nikada nije dirnuto na neki drugi način.

Foto: Ana Nilić
Foto: Ana Nilić

“Pošto za šikaru nitko ne mari, uopće nije čudno da se ovdje kote životinje i to sve više i više. Osobno imam četvero djece i psa. Normalno je i logično da mi nije svejedno, jer se šetamo tim rubnim djelom šumice. No ono što nikad nisam čula je da se čagljevi pojavljuju po danu. Isključivo izlaze po noći”, ističe Nilić i dodaje kako u tim satima zapravo vani ni nema djece pa se samim time strahovanje može smanjiti.

Foto: Screenshot RTL

Nema straha od bjesnoće

No rekreativci su itekako ugroženi. Kako bi dobili dobili još jasniju sliku o ovim divljim psima koji su itekako nepoželjni stanari ovog najvećeg zagrebačkog kvarta nazvali smo Dijanu Benetu, kuratoricu za sisavce u Zoološkom vrtu.

“Čagljevi žive u čoporima kojeg čini monogamni par, odnosno mužjak i ženka koji ostaju zajedno čitav život. Mladunci su s njima do prve godine života, a nakon toga napuštaju svoj čopor. Riječ je o životinjama koje ne ulaze u konflikte ukoliko ih se ne provocira. Ono čega se ljudi boje upravo je bjesnoća”, kaže nam Beneta i naglašava kako bjesnoća kod nas nije zabilježena unazad 10 godina, tako da nemamo razloga za bojazan hoće li nam čagljevi prenijeti bjesnoću ili ne.

Kako sam je rekla i sama Ana Nilić, ove divlje životinje izlaze u suton i po noći. I dok netko “s vrha” ne riješi ovaj problem, rekretivci koji strahuju od čagljeva možda bi se na vožnju trebali ipak odlučiti dok je vani dan.

O ovome problemu poslali smo upit Gradu Zagrebu na koji čekamo odgovor, a koji ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Komentari