Evo kako će funkcionirati Arena! Ravnatelj civilne zaštite: ‘Pobrinut ćemo se da pacijentima ništa ne nedostaje’

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Zagrebačka Arena uskoro će biti u potpunosti pripremljena za prijem pacijenata oboljelih od koronavirusa, a načelnik Sektora za pripravnost i koordinaciju Ravnateljstva civilne zaštite, Igor Milić, za RTL Danas rekao je kako će teći cijeli proces.

U Arenu stane 1000 kreveta, a ona će biti tercijarni centar za zbrinjavanje oboljelih s blažom do početno srednje teškom kliničkom slikom. Dolazak pacijenata ovisit će o dinamici punjenja bolničkih kapaciteta, a u nju će biti preusmjeravani liječnici i sestre iz drugih ustanova.

“Kad smo dobili nalog Stožera civilne zaštite RH, aktivirali smo potrebnu postrojbu Civilne zaštite koja je danas tijekom dana iz našega logističkog centra u Jastrebarskom prebacila opremu – 500 kreveta, madraca i sve ono što je potrebno da se ovaj objekt stavi u funkciju kako bi po nalogu mogao primiti lakše oboljele pacijente i kako bi se našim kolegama u zdravstvenom sektoru koji rade jako naporan posao olakšao njihov rad ako će se ovdje zbrinjavati lakše oboljeli pacijenti”, rekao je Milić za RTL Danas.

Dodao je i kako će se na prvom i trećem katu uspostaviti prostor na kojem će boraviti lakše oboljeli pacijenti i tu će biti aktivirani zdravstveni djelatnici iz zagrebačkih bolnica, to će biti djelatnici koji će biti ovdje odlukom ministra zdravstva. Na drugom katu će biti prostor za njihov rad.


“Mi iz Ravnateljstva ćemo liječnicima osigurati sve što im je potrebno i bitno da im bude lakše i da se mogu fokusirati na svoj primarni rad, a to je rad s pacijentima“, rekao je i podsjetio da je tamo sada dostupna i apoteka.

“Zdravstveni djelatnici koji će tu raditi mogu i dalje koristiti prostor za lijekove i za sve ono što im je potrebno za njihov rad”, potvrdio je Milić.

Tvrdi i da pacijentima u Areni ništa neće nedostajati.

“Mi ćemo formirati ulaz za oboljele pacijente koji će biti pod nadzorom zdravstvenih djelatnika, sve što se događa unutra je pod njihovom kontrolom, a sve što se događa izvana tu ćemo mi pomoći da im olakšamo njihov rad – osigurat ćemo dostavu prehrane, pitke vode, sve što je bitno za oporavak. Nadamo se da neće biti u funkciji, ali ako bude, spremni smo, razradili smo i dodatne planove – ako treba i kapacitete do 1000 ljudi tako da smo spremni pomoći kolegama u zdravstvenom sektoru”, zaključio je Milić.

 

Komentari