Dostupan test koji u manje od 45 minuta detektira koronavirus! Stigao u kliniku kod Markotić, ona tvrdi: ’Nije za masovno testiranje’

Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL

Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Američko je veleposlanstvo u Hrvatskoj, predvođeno Victoriom Taylor, doniralo aparat GeneXpert. Aparat je to koji naime u manje od 45 minuta može detektirati koronavirus, što će ovoj klinici svakako olakšati posao.

Ravnateljica klinike, Alemka Markotić istaknula je kako je klinika do sada radila na posuđenom uređaju, no ovaj “njihov” vrlo je vrijedan u vrijeme dežurstava. Olakšat će naime situacije kada je bolnica popunjena i kad moraju brzo vidjeti je li netko pozitivan, pojašnjava Markotić koja je, podsjetimo, jučer istaknula kako se kapaciteti bolnice rastegnuti.

U petak je naime otvoren još jedan odjel koji se do ponedjeljka dupkom popunio. U svakom slučaju, Markotić se osvrnula na novi uređaj pa dodala kako isti nije namijenjen masovnom testiranju, iako u njega stanu četiri uzorka. Namijenjen je naime određenim situacijama, kao u slučaju hitne hospitalizacije.

Taylor je istaknula kako joj je drago da SAD može pomoći, a navodi i kako se “ne radi samo o opremi, već i o partnerstvu Hrvatske i Sjedinjenih Država”.


Komentari