DONESENA PRVA ODLUKA ZA OBNOVU NAKON POTRESA! 115 godina staru zgradu na Ilici uskoro očekuju radovi, ’Prevladava oprezni entuzijazam’

Foto: Privatan album

Ministar graditeljstva, Darko Horvat potpisao je 18. ožujka 2021. godine Privremenu odluku o konstrukcijskoj obnovi potresom oštećene postojeće višestambene zgrade, jednu od prvih od donošenja Zakona o obnovi i osnivanja Fonda za obnovu.

Radi se o odluci za obnovu zgrade na Ilici 103/1, a za Zagreb.info, predstavnik suvlasnika Miroslav Jerković, prisjetio se čitavog procesa nakon potresa te otkrio što ih čeka dalje.

Govori nam kako su suvlasnici zahtjev za obnovom podnijeli 17. studenog 2020. godine, a njihov zahtjev bio je prvi podnesen prema Obrascu 2 – Zahtjev za obnovu potresom oštećene postojeće zgrade. Odluku su čekali, tvrdi, četiri mjeseca.

Timski rad

“Sam obrazac za predaju zahtjeva nije kompliciran, ima tek dvije stranice koje treba popuniti odgovarajućim podacima. Ono što je puno teže i traži dosta vremena i truda jest prikupljanje priloga, kojih ima dosta”, govori pa dodaje: “To su razne punomoći, potvrde, ugovori, izvatci, uvjerenja i slično”.


No, uspjeli su, a sve zahvaljujući timskom radu suvlasnika. Jerković navodi kako su dokumentaciju, ali i sam obrazac zahtjeva popunjavali zajedno, timski.

Radi se dakako o suvlasnicima 13 stanova, koliko ih broji zgrada koja se proteže na ukupno 1350 kvadrata bruto površine. Od svih njih, još je samo njih pet useljeno. “Tri obitelji su se privremeno iselile nakon petrinjskog potresa, u stanove u najmu ili kod prijatelja”, govori predstavnik koji nam potom nabraja sve štete koje su nastale u zagrebačkom, ali i kasnije u petrinjskom potresu.

“Privremeno neuporabljivo”

“U zagrebačkom potresu zgrada je teže oštećena. Tada joj je narušena i oslabljena statika, urušeni zabatni zidovi i zidovi na tavanu, srušeni dimnjaci, nosivi i poprečni zidovi s križnim i kosim pukotinama, popucali nadvoji… Dobili smo žutu naljepnicu”, rekao je.

“U petrinjskom potresu je dodatno oštećena u vidu srušenog komada vijenca, dodatno urušenih zabata i srušenog tavanskog zida. Nove štete smo prijavili, ali nismo dočekali naknadni pregled statičara jer su zauzeti procjenom šteta u Sisačko-moslavačkoj županiji”, dodaje.

Ipak, na teren su pozvali ovlaštenog projektanta s kojim surađuju još od potresa prije godinu dana, a on je projektom predvidio “obnovu i pojačanje konstrukcije Razine 2 s elementima Razine 3 – obnovu i pojačanje nosivih zidova, ukrutu međukatnih konstrukcija i cjelovitu rekonstrukciju potkrovlja”, tvrdi Jerković koji sada sa suvlasnicima čeka potez Fonda za obnovu.

“Iscrpljeni, ali sretni”

Iako na stranici istoga ne stoji kako su do sada zaprimili odluku o obnovi, Jerković navodi kako su im iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine rekli kako su Odluku proslijedili Fondu, a djelatnici Fonda već su kontaktirali projektanta “zbog dogovora oko tehničko-financijske kontrole projekta sanacije”.

“Odluka o obnovi upućena je u Fond koji sada ima zadatak izvršiti tehničko-financijsku kontrolu našeg projekta i provesti postupak javne nabave za izbor izvođača, a potom nas očekuje izvođenje radova”, pojašnjava nam predstavnik suvlasnika koji procjenjuje kako bi radovi same obnove mogli započeti kroz nekoliko mjeseci.

“Teško mi je točno reći. Nisam siguran hoće li to biti za mjesec-dva ili ćemo čekati nešto dulje”, zaključuje.

“Sretni smo što smo napokon dobili Odluku, naravno i iscrpljeni od samog procesa koji je bio dugotrajan te čekanja da obnova krene. Međutim, imamo volje i snage da započnemo s operativnim dijelom posla – samom obnovom. Dapače, jedva čekamo. Među suvlasnicima, kao i u svakoj zgradi, ima onih koji su sigurni da će sve biti u redu ali i onih koji su još uvijek u sumnji oko radova i troškova koje će morati snositi. Sama Odluka o obnovi je pravni akt na kojem se temelje prave i obveze suvlasnika. Ono što uvijek sve brine su obveze, koje u slučaju suvlasnika znače njihov udio u cijeni obnove. Stoga se nadamo i vjerujemo da će izbor izvođača putem postupka javne nabave u Fondu uroditi kvalitetnim ponudama s realnim cijenama i da će konačni trošak svima biti podnošljiv. Tako da ipak prevladava oprezni entuzijazam i želja da našu 115 godina staru zgradu obnovimo najbolje što je moguće i da ona bude sigurna za život njenih suvlasnika”, dodaje potom.

Komentari