Dobre vijesti za Zagrepčane: Grad do daljnjeg neće poskupljivati cijenu odvoza otpada

Foto: Zagreb.info

Nakon što je Ustavni sud u četvrtak, do donošenja konačne odluke o suglasnosti s Ustavom i zakonom, privremeno obustavio primjenu dopunjene uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom iz prošle godine, o svemu se oglasio i Grad Zagreb poručivši kako će poštivatu tu odluku.

“S obzirom na odluku Ustavnog suda o privremenoj obustavi primjene dopunjene Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom iz 2019. godine, koju je donijela Vlada RH, Grad Zagreb, odnosno ZGH-Čistoća će do konačne Odluke Ustavnog suda naplatu odvoza otpada vršiti kao i do sada, odnosno po postojećim cijenama“, stoji u priopćenju koje potpisuje pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Podsjetimo, predsjednik ustavnog Suda za Hinu je izjavio: “Iako ovo rješenje ne prejudicira konačnu odluku, smatramo da je riječ o vrlo važnom pitanju kojemu treba posvetiti posebnu pozornost i detaljno ga raspraviti. Posebno u svjetlu moguće ugroze jedne od temeljnih vrednota ustavnog poretka, a to je očuvanje prirode i čovjekova okoliša te ustavnog prava na zdrav okoliš”.

Postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom niza odredbi iz uredbi o gospodarenju komunalnim otpadom koje je Vlada donijela u svibnju 2017. i rujnu prošle godine, temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom, podnijelo je više gradova i općina, komunalnih tvrtki i pojedinaca.


Svi predlagatelji predložili su Ustavnom sudu da do donošenja odluke privremeno obustavi izvršenje “pojedinačnih akata i radnji” koje se poduzimaju na osnovi osporenih uredbi, ističući da bi njihovom primjenom mogle nastupiti “teške i nepopravljive posljedice za korisnike javnih usluga, davatelje javnih usluga i jedinice lokalne samouprave”.

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, također, kažu da nisu iznenađeni tim Rješenjem Ustavnog suda kojim se pokreće postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom i Uredbom o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom te da privremeno obustavljaju izvršenje svih akata i radnji koje se poduzimaju na temelju Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom.

Naime, dodaju, kako su udruge potrošača, između ostalog, stava da jedini kriterij naplate odvoza otpada mora biti jedino i samo količina predanog otpada dok su općine i gradovi odnosno davatelji usluge stava da im se predmetnom Uredbom ograničava sloboda formiranja cijene odvoza otpada te na taj način ugrožava poslovanje.

Komentari