Dobre vijesti za roditelje: ‘Bandićeve’ naknade roditeljima odgojiteljima ipak se neće spuštati

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Odluka o izmjenama uvjeta za korisnike najpopularnije demografske mjere gradonačelnika Milana Bandića, roditelji odgojitelji, stopirana je, javlja Jutarnji list.

Gotovo pet tisuća majki i očeva neće na kraju ostati bez gradske plaće jer su iz Ureda gradonačelnika odlučili da se rok za dobivanje novčane pomoći ipak neće smanjiti s 15 na djetetovih 8 godina. Iznos će i dalje pratiti rast prosječne plaće te se neće fiksirati na 4250 kuna.

Kako doznaje Jutarnji, za desetak dana će se održati sastanak Hrvatske udruge roditelja odgojitelja s predstavnicima Grada Zagreba na kojem će krenuti u proces traženja rješenja za evidentni problem.

“Ovo je naša mala pobjeda. Na osnovi telefonskog poziva od strane zamjenice gradonačelnika, Jelene Pavičić Vukičević, možemo ponosno kazati da je naš prvi cilj postignut. Oformit ćemo stručni tim koji će dati kvalitetne prijedloge za rekreiranje postojeće Odluke, a glavni nam je cilj da ne ide na štetu postojećih korisnika”, poručila je Ana Marija Berbić Lacko, predsjednica HURO-a.


Podsjetimo, mjera roditelj odgojitelj uvedena je krajem 2016., uoči lokalnih izbora, a u Gradu tvrde da je već u 2017. zabilježen porast broja djece rođene kao treće, četvrto, peto i šesto dijete.

Prijedlog izmjena uvjeta za dobivanje statusa i naknade za roditelja odgojitelja prije točno mjesec dana je upućen u javno savjetovanje, no nakon pritiska medija i ogorčenih roditelja koji su slali na stotine primjedbi Gradskom uredu za demografiju, gradonačelnik Bandić je odlučio da nacrt prijedloga u ovakvom obliku ipak ne ide u daljnju proceduru.

Komentari