DOBILI BORBU S VJETRENJAČAMA: Započela obnova zagrebačkog nebodera o kojem su se snimali fimovi! (FOTO)

Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Poznati Šareni neboder napokon dobiva novi sjaj! 

Jučer, 3. veljače 2016. godine započela obnova tzv. Šarenog nebodera u Laginjinoj ulici, za koju su se njezini stanari i udurga Bacači sjenki borili više od jednog desetljeća. Obnova ovoga nebodera trajat će dvije godine, a koštat će 10 milijuna kuna.

Facebook
Facebook

Priča o ovom neboderu započela je još davne 1962. godine, kada su se na adrese Laginjina 7 i 9 uselili su se prvi stanari. Svi su redom bili zaposlenici Narodne banke Hrvatske, a doselili su se u jednu od najljepših zgrada hrvatske arhitekture, takozvanu Šarenu zgradu arhitekta Ivana Vitića. 

Facebook/Početak obnove
Facebook/Početak obnove

Četrdeset godina nakon toga, Vitićevo zdanje postalo je spomenik kulture, ali je izgubilo svoj sjaj i postalo trn u oku i prolaznicima, ali i stanarima. Projekt “Vitić pleše”, koji je okupio stanare zgrade, umjetnike i arhitekte, zajedno s umjetničkom platformom Bacači sjenki, u borbi za obnovu zgrade. Ideja je prvo nastajala na stastancima stanara, a razvila se u borbu za obnovu ovog spomenika arhitekture. Tako je ova zgrada postala i junakinja dokumentarnog filma Betonska ljubav, autora Borisa Bakala.


Komentari