DO JESENI NIŠTA? Šostar otkrio koliko cjepiva dolazi u Zagreb, ali i kada očekuje povratak normalnom životu

Ilustracija: Goran Kovacic/PIXSELL

Zagreb je u ponedjeljak dobio 3.900 doza cjepiva protiv koronavirusa, od čega će većina biti iskorištena za javne službe, poput vatrogasaca i djelatnika MUP-a. Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar planira cijepljenje za cijeli Zagreb, ali prve zalihe bit će iskorištene za žurne službe.

“U Hrvatsku je stiglo 46 tisuća doza, Zagreb je od toga dobili gotovo četvrtinu. Međutim otkad je stiglo Modernino cjepivo cijepimo žurne službe, redom vatrogasce, interventnu policiju i djelatnike MUP-a. Za njih moramo sačuvati odmah i drugu dozu jer ne znamo kada će ponovno pristići pošiljka Moderninog cjepiva, a ne smijemo si dopustiti da ne prime drugu dozu”, objasnio je ravnatelj NZJZ-a, Zvonimir Šostar za HRT.

Kada cjepivo postane masovno dostupno, građani će se moći cijepiti u šatorima ispred NZJZ-a Dr. Andrija Štampar, gdje se inače odvija cijepljenje protiv gripe. U Hrvatskoj su trenutno prisutna dva cjepiva, Pfizerovo i Modernino, a uskoro stiže AstraZeneca vektorsko cjepivo. Šostar smatra da vrsta cjepiva nije bitna, jer sva tri štite od virusa.

S obzirom da je razmak između dva cijepljenja dva do tri tjedna i da cjepivo još nije javno dostupno, životu prije korone vjerojatno se nećemo vratiti prije jeseni.


“Treba jako pun ljudi procijepiti, razmak između dva cijepljenja je minimalno tri tjedna za Pfizerovo cjepivo, a 4 do 5 tjedana za Modernu. Očekujemo da ćemo moći normalno živjeti nažalost tek na jesen”, smatra Šostar.

Također naglašava se unatoč cijepljenju treba pridržavati svih mjera, jer još nije sigurno mogu li cijepljeni pojedinci prenositi virus.

Komentari