Djevojčica (2) će rođendan slaviti u sobici od osam kvadrata: ‘Tužno što je već jedan slavila u izbjeglištvu’

Photo: Bruno Fantulin/PIXSELL

Džana Kahteran Hodžić (29) sa suprugom i kćeri (2) već pola godine živi u hostelu Arena u zagrebačkom Remetincu. Prije toga su gotovo pola godine proveli u studentskom domu u Cvjetnom naselju, nakon što im je razorni potres prije godinu dana oštetio stan.

“Tužno je to što mi je kćer već jedan rođendan proslavila u ‘izbjeglištvu’, a uskoro će i drugi jer pretpostavljam kako ćemo u lipnju još uvijek biti ovdje”, ispričala je Džana za 24sata.

Stan u Ilici u kojem je ranije živjela s obitelji u vlasništvu je njezine mame koja živi na drugoj adresu. To je uvelike otežalo Džanin položaj nakon potresa.

“Što se tiče obnove, raspitivali smo se u Gradu, međutim rekli su nam da pravo traženja privremene sanacije imaju samo vlasnici stanova, a ne i suvlasnici. A opet, moja majka koja je vlasnik, također nije mogla to zatražiti jer se smatra da njoj ne treba sanacija ako živi na drugoj adresi. Tako smo mi suvlasnici stanova prepušteni na milost i nemilost predstavnika stanara zgrade u kojoj živimo, a predstavnik je taj koji mora prikupiti svu dokumentaciju koja je potrebna za obnovu. To prikupljanje ide jako sporo. Prošlo je već godinu dana od potresa, a dokumentacija još nije sva prikupljena”, objasnila je Džana za 24sata.


Zgrada u Ilici s 12 stanova ima crvenu naljepnicu nakon potresa, a potres u Petrinji dodatno ju je oštetio. Džana se nada kako će se nakon novog pregleda zgrade koji bi trebao biti u idućih mjesec dana, prijaviti za najam stana kojeg sufinancira država.

No njezina dvogodišnja djevojčica ne sjeća se svoje prave kuće i ne pita za nju jer je tada imala samo godinu i pol.

“Ona ništa ne govori i ništa ne pita, ali kad vidi dječju sobicu kod nekoga, zavuče se unutra i ne miče se. Jasno nam je da je željna nekog svog kutka kao i sva djeca. Ovako, u onih osam kvadrata nema uopće pravi doživljaj doma”, rekla je Džana.

Komentari