‘Djeca u školi nemaju ni toplu vodu’ Zagrepčani ljuti zbog milijunske pomoći crkvi Sv. Leopolda Mandića, župnik ne vidi ništa sporno

Foto: Župa sv. Leopolda Mandića Voltino

U posljednjih pet godina Vijeće Gradske četvrti Trešnjevka-sjever Župi svetog Leopolda Mandića dodijelilo je više od 1,2 milijuna kuna, a navedeno je za Jutarnji i službeno potvrdio upravitelj župe Željko Lovrić.

“Zagrebačka nadbiskupija osnovala je župu 1994., a u samim počecima nije imala crkvu, nego su se vjernici okupljali u jednoj kući. Zagrebačka nadbiskupija je odlučila 2002. pomoći župi u gradnji crkve i pastoralnog centra do rohbau stupnja gradnje. Nakon toga se poziva župljane da pomognu pri uređenju. U posljednjih pet godina župa je aplicirala za sredstva molbom prema Vijeću Gradske četvrti i većinskim izglasavanjem vijećnika Gradske četvrti dobili smo ukupno 1,244.000 kuna. Taj je novac transparentno utrošen. Znam da su novčana sredstva uvijek nekome problem kad se doniraju za Crkvu, ali molim vas da svi zajedno pokušamo razumjeti kako i vjernici u našem društvu jesu jednaki svakom građaninu i nemojmo ih gurati u drugi red”, objasnio je velečasni Lovrić.

Župa je za Badnjak 2020. godine dobila 400 tisuća kuna, a navedenu informaciju objavio je bivši SDP-ov vijećnik Mjesnog odbora Ciglenica Damir Kovačić i time izazvao niz reakcija.

Mještani tog područja pitaju se po kojim kriterijima se dijele ta sredstva i zašto je crkva prioritetnija od djece.


“Župa je ogradom odvojena od škole u kojoj ni dandanas djeca nemaju toplu vodu, a ni školsku kuhinju. U vrtić su sami morali donositi i potrošni materijal. Koji su to kriteriji prema kojima se dijeli taj novac jer u školu su sva djeca obvezna ići po zakonu, a u crkvu ide onaj tko to želi”, ističe ljutita majka za Jutarnji.

Velečasni Lovrić se pravda da se upravo u pastoralnom centru okupljaju djeca iz kvartova Voltino i Ljubljanica gdje imaju razne aktivnosti poput dječjeg zbora, župne kateheze, glumačke skupine, škole stranih jezika, dječje radionice rukotvorina te nekoliko molitvenih zajednica.

Komentari