Dekan Veterine u Zagrebu o profesoru koji je optužen za seksualno uznemiravanje: ‘Počinio je tešku povredu radne dužnosti’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Profesor s Klinike za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju na zagrebačkom Veterinarskom fakultetu devet bivših studentica je prijavilo za seksualno uznemiravanje, mobing, nepoštivanje dostojanstva studenta, zlouporabu položaja i rad u pripitom i pijanom stanju. Tri studentice su se potpisale, a šest ih je ostalo anonimno.

U prijavama se detaljno opisuje zlostavljanje od strane profesora koje se događalo u razdoblju od 2008. do 2019. godine na prostorima fakulteta kao i na terenskoj nastavi.

Dekan dr.sc. Nenad Turk je u siječnju, profesora suspendirao i udaljio s mjesta te se čeka konačna odluka Etičkog povjerenstva. Do tada, ne može reći što će s njim biti dalje.

“Povjerenstvo je odlučilo da je optuženi profesor počinio tešku povredu radne dužnosti i ujedno narušio ugled Fakulteta. S obzirom na to da se mora ispoštovati daljnja procedura, odluka Povjerenstva za stegovnu odgovornost zaposlenika još uvijek nije punovaljana”, odgovorio je za Index Turk.


Dodaje i da su nadogradili sustav prijavljivanja nepravilnosti, odnosno s radom u veljači je započeo Ured za razvoj karijere, akademsko i psihološko savjetovanje gdje se studenti mogu obratiti za savjete i pomoć.

Pored individualnih razgovora, organiziran je niz radionica na kojim se studenti educiraju kako se boriti s različitim problemima studiranja, a između ostalog i s anksioznošću.

“Radionice i individualni razgovori usmjereni su na jačanje kapaciteta studenata da se nose s problemima i za vrijeme studiranja i kasnije, pri traženju posla i razvoju karijere”, kaže  Turk.

Komentari