Dekan Građevinskog fakulteta: ‘Obnova sigurno neće krenuti u idućim mjesecima, samo za Zagreb je potrebno 100 tisuća ljudi’

Foto: Ana Korenić

Dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić gostovao je u HTV-ovoj emisiji Studio 4, a komentirao je obnovu potresom pogođenog područja. Na samom početku istaknuo je da se neće zadržavati postojeći temelji, što je naveo s obzirom na kritike na račun obnove kuća nakon Domovinskog rata.

Dekan zagrebačkog fakulteta kazao je i da nije točno da se objekte s crvenom naljepnicom u potpunosti ruši, te da se zato provodi i drugi detaljan pregled statičara kako bi se utvrdila točna šteta i opasnost.

Lakušić je komentirao i trebaju li se objekti obnavljati i prije nego podrhtavanje prestane.

“Budući da proces gradnje neće sigurno krenuti u mjesec, dva, tri, s obzirom na to da je potrebno i prirediti odgovarajuću tehničku dokumentaciju i provesti natječaje, eventualno možda prva organizirana gradnja ako bude u šestom mjesecu, dotad, po ovim skalama koje postoje, ako se događaju neka podrhtavanja, ona će biti manjeg intenziteta u tom segmentu”, rekao je.


Građevinski fakultet 22. ožujka organizira veliku svjetsku konferenciju na temu potresa, a  veliki broj kolega iz Japana prijavio je materijale kako bi svojim znanjem pomogli Hrvatskoj.

Kada je riječ o broju građevinara potrebnih za obnovu Lakušić je rekao da će godišnje samo za Zagreb biti potrebno 100.000 ljudi.

“A u najboljim godinama Hrvatska je imala 120, 130 tisuća ljudi koji su djelovali. Očigledno će se jedan dio radnika morati pronaći ili u okruženju ili negdje, ali treba voditi računa da to ne bude više od 20, 30 posto. Moramo zadržati veći kolač u našim tvrtkama, raditi s našim radnicima i raditi s našim materijalima da bi ova obnova bila i poticajna za ovaj sektor”, zaključio je Lakušić.

Komentari