‘Čula sam plač. Bio je zamotan u plahtu i tako ostavljen’ Obitelj pronašla novorođenče u svojoj kući u Zagrebu

Pexels

17-godišnjakinja iz Zagreba ostala je šokirana prizorom koji ju je dočekao na ulasku u dom. Naime, netko je ostavio novorođenče u kući gdje tinejdžerica živi zajedno s roditeljima i još petero braće i sestara.

U petak 12. ožujka obitelj je slavila očev rođendan u gradu, a 17-godišnjakinja je odlučila kući otići nešto ranije, jer kako kaže, imala je neobičan osjećaj.

“Nešto me vuklo doma i nakon 23 sata više nisam mogla izdržati. Kući sam stigla oko 23.30. Čim sam začula plač bebe, koji me iznenadio, tražila sam od kuda dolazi. U hodniku, gdje nemamo svjetla, bila su kolica moje najmlađe seke. Upravo u njima netko je ostavio bebu koja je bila hladna i već je poplavila. Brzo sam uzela sekinu rozu dekicu i zamotala ga. Bio je dečko samo zamotan u plahtu i tako ostavljen“, ispričala je djevojka za 24 sata.

O tome je odmah obavijestila ostatak obitelji koji su istog trena došli doma. Majka je nazvala policiju, a ubrzo je stigla i Hitna pomoć. Tvrdi i da ne zna tko bi mogao ostaviti dijete samo tako.


“Vjerojatno je netko iz kvarta. Pretpostavljamo da su pratili kad nećemo biti kod kuće jer je beba bila pothlađena, što znači da je dulje bila ostavljena. Rekla bih da nema ni mjesec dana, odnosno da ima oko dva tjedna”, kaže majka.

Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdili su kako su zaprimili objavu, te locirali bebu. Iz KBC-a Zagreb tvrde da je beba odličnog zdravlja.

Prvo će ići u Nazorovu

S obzirom na to da nema potrebe da beba ostane u bolnici, vjerojatno će završiti u domu za nezbrinutu djecu. Najvažnije korake treba odraditi Centar za socijalnu skrb.

“Prvo i osnovno je da Centar za socijalnu skrb treba naći bebi adekvatan smještaj. Inače je najbolje kad se djeca mogu smjestiti u udomiteljsku obitelj, no teško da se to može riješiti unutar 24 do 48 sati. Zbog toga će bebu prvo najvjerojatnije smjestiti u dječji dom u Nazorovoj”, pojašnjava sutkinja Lana Peto Kujundžić za 24 sata.

“Kad centar hitno smjesti dijete, Obiteljski sud odlučuje s kime će dalje dijete živjeti. Prikupljaju se svi relevantni podaci o roditeljima ili trećim osobama ako je dijete bilo tako povjereno na brigu. Potom sud donosi odluku na godinu dana, nakon čega se razmatra je li taj smještaj za dijete bio najbolje rješenje, hoće li ga sud produljiti ili iz nekog razloga tražiti druge uvjete”, tvrdi i dodaje da se nakon svega navedenog razmatra opcija smještaja djeteta u udomiteljsku obitelj ili se dijete daje na posvajanje.

Sutkinja objašnjava i da nažalost ovo nije neuobičajen slučaj za Hrvatsku.

“Hrvatska nije po tome posebna niti drugačija u usporedbi s okolnim zemljama. No ovdje obično polazimo od teze da su svi roditelji savršeni ili bi to trebali biti, no to je sasvim kriva percepcija. Gledajući u postocima, rekla bih da je više onih roditelja koji djecu stavljaju na listi svojih prioriteta na treće mjesto i niže. Jednostavno se radi o ljudima koji vole sebe i sebi su najbitniji, a djecu tretiraju kao nekoga ‘usput’”, zaključuje.

Komentari