ČUDESNA INOVACIJA! Sveta voda na senzor postala je hit među vjernicima, uređaj se naručuje diljem Hrvatske

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Inovacija u župi Sv. Leopolda Mandića u Voltinom oduševila je vjernike, kao župnika Željka Lovrića. Naime, u crkvi je postavljena blagoslovljena voda na senzor što je izvrsno rješenje u doba kad trebamo više no ikada paziti higijenu.

Princip funkcionira jednostavno, ruka se približi uređaju, a senzor pusti blagoslovljenu vodu. Uređaj se može nabaviti u četiri varijante,  od poliranog bračkog ili pelješkog kamena, štokanog bračkog kamena te od slavonske hrastovine s križem s hrvatskim pleterom. Senzor je nastao kao odgovor na probleme vjernika u pandemiji, a ljudi koji stoje iza ovog izuma odlučili su ga i patentirati jer zasad nisu naišli na ista slično, piše Večernji.

Da je ovaj senzor uistinu hit svjedoči i činjenica, da timu koji stoji iza ovog izuma, narudžbe neprestano stižu iz svih dijelova Hrvatske.

“Koliko smo upoznati, ovakvo rješenje ne postoji, no vjerojatno ima načina na koje su vjernici pokušali doskočiti ovim čudnim okolnostima. Mi smo se ponajprije vodili vizijom da složimo rješenje koje će se uklopiti u crkvu i koje će vjernici prihvatiti kao izvrsnu alternativu”, kažu idejni začetnici koji su željeli ostati anonimni.


S obzirom da i vjernicima u pandemiji nedostaje kontakt, željeli su im vratiti simbol križanja blagoslovljenom vodom, da je bez straha mogu uzeti i prekrižiti se. Očekuju da će senzor ostati praktičan i nakon pandemije, a reakcije vjernika su i više nego pozitivne.

Kada je riječ o patentu, tvrde da su se već savjetovali s pravnim stručnjacima, te su u procesu zaštite svog noviteta.  Cijela priča, od ideje do realizacije trajala je nešto više od šest mjeseci.

“Za materijale smo odabrali kamen jer ima simboliku snage te drvo koje ima toplinu, a oba se rješenja izvrsno uklapaju u sakralne objekte. Naravno, brački kamen i slavonski hrast izvorni su hrvatski materijali te zbog toga imaju dodatnu simboliku”, ističu.

 

 

Komentari