CRNA STATISTIKA DIGLA ZAGREB NA NOGE: Ovi životi izgubljeni su zbog šutnje i ignoriranja!

www.laopinionsemanario.com.ar

“Preuzmite odgovornost za ubojstva žena” prosvjedna je akcija okupljena zbog ubojstava koja su šokirala Hrvatsku.

“U subotu, 6. veljače u 11 sati okupit ćemo se na Cvjetnom trgu kako bismo odale počast ubijenim ženama i ukazale na propuste institucija, koje svojim neadekvatnim reakcijama postaju suodgovorne za ova ubojstva, te kako bismo pozvale na odgovornost čitavo društvo koje ignoriranjem problema i prešutnim odobravanjem omogućava ubojstva žena.”, poručili su organizatori.

Crne statistike

Samo u posljednjih mjesec dana ove godine dogodila su se četiri ubojstva žena koje su počinili njihovi partneri, supruzi, očevi i sinovi. U nešto više od godinu dana 16 je žena ubijeno od strane muškaraca s kojima su bile u obiteljskoj ili partnerskoj vezi. Ubijene su žene svih generacija – kćeri, majke i bake.
U Republici Hrvatskoj svakih 28 dana jednu ženu ubije njezin sadašnji ili bivši partner. Više od 30 žena svakog dana trpi fizičko nasilje od strane sadašnjeg ili bivšeg supružnika. Svakih 11 dana, jedna žena prijavi silovanje koje je počinio njezin partner ili suprug.

12615371_10206923841268655_1282388002107581157_o

Prijavljeno nasilje policija pri očevidu tretira kao ‘kršenje javnog reda i mira’, često dolazi do dvostrukog uhićenja (nasilnika i žrtve). Policija prosljeđuje i agresora i žrtvu u ruke sudaca koji su prema nasilnicima blagi – daju im premale novčane i prekratke zatvorske kazne, ne izdaju potrebne zaštitne mjere ili ih neadekvatno primjenjuju. S druge strane, žrtve žene koje su preživjele nasilje tretirane su neprimjereno, suočene sa zastrašivanjem i dodatno traumatizirane. Takve ‘kazne’ i postupanje ne samo što direktno ugrožavaju život žena, već šalju i poruku kako nasilje nad ženom nije ozbiljan zločin. Žena koja je prijavila nasilje s pravom shvaća da nije zaštićena, da se zlostavljač brzo vraća kući, još agresivniji i spreman da ubije.


Prosvjednici zahtijevaju:

• hitno donošenje novog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji koji je trebao stupiti na snagu 1. siječnja ove godine;
• hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije koja obavezuje institucije države na maksimalan napor u zaštiti žena od obiteljskog, partnerskog i svakog drugog nasilja;
• regulirano i nadzirano provođenje mjera zaštite žrtve, koje uključuje i sankcije za neprovođenje;
• uvođenje građanskog odgoja i odgoja za nenasilje koji će promicati ustavnu vrijednost ravnopravnosti svih građanki i građana, kao jedini lijek za oporavak i stvaranje zdravog društva;
• institucije koje su educirane, kompetentne i osviještene u svom radu i koje mare za svoje građanke i građane

“Pridružite nam se ove subote u apelu za svjestan, odgovoran i ustrajan rad na tome da svi zajedno prekinemo transpovijesni niz ubojstava žena zato što su žene i zato što društva ne kažnjavaju, dopuštaju i potiču takvo nasilje!”, stoji u pozivu.

*Prosvjednu akciju organizira novoformirana i neformalna Inicijativa ‘Preuzmite odgovornost za ubojstva žena’, uz podršku relevantnih udruga. Neposredan povod osnivanju Inicijative i akciji su učestala ubojstva žena od strane bliskih osoba tijekom protekle i početkom ove godine, koja se kao i svih prethodnih godina događaju uslijed neodgovornosti i propusta nadležnih institucija i cijeloga društva koje ignoriranjem problema i prešutnim odobravanjem omogućava ubojstva žena.

Sudjelovanje, i način na koji želite sudjelovati potvrdite na mail adresi, a više informacija o akciji možete pronaći na Facebook stranici.

>>>PSIHOPAT JU JE SKORO KOŠTAO GLAVE: ‘Davio me do te mjere dok nije vidio da ne dišem, da padam s nogu’

Komentari