ČINI SE DA GRUNTOVNICA U NSK OSTAJE JOŠ NEKO VRIJEME Evo kada se seli na novu lokaciju

CROPIX

Čini se da gruntovnica u NSK ostaje još neko vrijeme. Kako za Večernji kažu iz
Ministarstva pravosuđa, ugovor o zakupu prostora u poslovnom tornju Sky Office, kamo se gruntovnica mora seliti, sklopljen je 18. siječnja, ali dokumenti iz Nacionalne knjižnice neće ići dok god se prostori u Officeu ne urede. A rok za to je 90 dana od datuma sklapanja ugovora.

“Nakon što se poslovni prostor uredi, Ministarstvo pravosuđa će ga preuzeti i tada počinje preseljenje Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda u Zagrebu” kažu iz nadležnog Ministarstva.

“Na lokaciji na koju bi trebala ići gruntovnica, već su smješteni Općinski kazneni sud, Općinsko državno odvjetništvo – Kazneni odjel, sobe za ispitivanje Županijskog državnog odvjetništva te arhive sudova”, napominju u Ministarstvu pravosuđa te dodaju da će se Zemljišnoknjižni odjel smjestiti “u zgradu konjušnice koja je izgrađena 1903. godine i dio je povijesne urbane cjeline grada Zagreba, pod zaštitom konzervatorske struke”.

Kako su objasnili, u pripremi je trenutačno natječaj za ugovaranje savjetničkih usluga projektanta “radi obavljanja svih istražno-tehničkih radova te izrade idejnog i glavnog projekta za pokretanje radova na rekonstrukciji zgrade”.


“Natječaj bi trebao biti proveden početkom ove godine, dok je rok za izvođenje savjetničkih usluga osam mjeseci. Rok za realizaciju građevinskih radova i opremanja zgrade jest travanj 2021. godine” pojasnili su iz Ministarstva, prenosi Večernji.

Prostor na Trgu pravde, kamo bi zemljišne knjige trebale stići do 2022. godine, nešto je veći od 4500 kvadrata koliko u NSK trenutačno na raspolaganju ima gruntovnica, a koje će morati prepustiti kako bi knjižnica postala kongresni centar u koji će u prvoj polovici sljedeće godine stizati europske delegacije na summite. Jer jedan od zadataka zemlje predsjedateljice Vijećem EU jest organiziranje nekoliko stotina sastanaka, uključujući i onaj najveći, na početku rotirajućeg predsjedništva, kad u glavni grad države na čelu EU dolazi puni sastav Europske komisije kako bi održao sastanak s vladom zemlje domaćina.

Komentari