Cijene nekretnina dosegnule plafon! Kvadrat stana u Zagrebu ‘prešišao’ 2000 eura, kvadrat kuće je bitno jeftiniji

FOTO: Mapiranje Trešnjevke

Cijene nekretnina su u posljednjih godinu dana zabilježile rast od gotovo sedam posto, rezultat je nogo istraživanja Njuškala provedenog na uzorku od 155 tisuća nekretnina.

Prosječne tražene cijene kvadrata stanova u Hrvatskoj bilježile su rast od preko 9 posto, dok su kuće skuplje za oko 6 posto. U odnosu pak na razdoblje otprije dvije godine cijene stanova skočile su za 14 posto, a cijene kuća za otprilike osam posto.

U Zagrebu je prosječna tražena cijena kvadrata stana prešla granicu od 2.000 eura i trenutno ona iznosi 2.005 eura, te je za 11 posto veća u odnosu na prošlogodišnju veljaču.

Ni u ostatku Hrvatske rast cijene nije izostao.


Isti postotni godišnji rast cijena stanova zabilježen je i u Splitu, pa tamo trenutna prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 2.841 euro. Veći postotni rast cijena stanova prisutan je u Zadru. Tamo su cijene u godinu dana rasle za oko 13 posto i u veljači je prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo iznosila 2.140 eura.

Kvadrat kuće od kvadrata stana jeftiniji 35 posto

U Zagrebu prosječna tražena cijena kvadrata kuće za oko 35 posto povoljnija od kvadrata stana i u ovom trenutku iznosi 1.312 eura.

I dalje je po cijenama na uvjerljivom prvom mjestu Dubrovnik, gdje je u veljači prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosila 3.799 eura, dok je cijena kvadrata kuće bila 4.753 eura.

Najpovoljnije cijene kvadrata su na istoku Hrvatske, pa je tako u Vinkovcima prosječna tražena cijena kvadrata stana 727 eura, dok je prosječno kvadrat kuće tamo za oko 200 eura povoljniji od navedene cijene kvadrata stana. Cijene su još povoljnije u Vukovaru gdje se prosječno kvadrat stana prodaje za 587 eura, dok se kvadrati kuća s dvorištem kreću oko 370 eura, piše Večernji list.

Komentari