Bivši zastupnik RF-a oštro napao Možemo, no je li im time naštetio ili ojačao Tomaševićevu poziciju u utrci za Zagreb?

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Bivši zastupnik Radničke fronte u gradskoj skupštini Zlatko Nikolić osvrnuo se na pucanje koalicije RF-a i Možemo podužom objavom na Facebooku, u kojoj prilično oštro napada Možemo, Tomislava Tomaševića, ali i ostale dionike. Između ostalog, optužuje Možemo za suradnju i pregovore s SDP-om. No, moguće je da bi upravo ovakav istup mogao pridonijeti Tomislav Tomaševiću i Možemo, posebno jer bi tako mogaopridobiti dio glasača koji mu ne bi dali glas na predstojećim lokalnim izborima u slučaju koalicije s Radničkom frontom, a koalicija s SDP-om mogla bi ga itekako dodatno osnažiti i time možda i omogućiti pobjedu u Zagrebu.

“Opet jedni kontra drugih

Nakon zajedničkog ulaska u Sabor trenutno smo dobili informaciju da niti Zagreb je naš! niti Možemo nemaju namjere ulaziti u predizborne kombinacije na razini čitave Hrvatske s Radničkom frontom koje sam član od samih početaka. Iako se po kuloarima opet šire kojekakve teorije zavjera i one klasične priče o „nemogućem“ RF-u, svatko s imalo soli u glavi bi mogao vrlo lako doći do nekoliko potpuno racionalnih (i oportunističkih) razloga zašto do toga dolazi.

Kao prvo, RF i Možemo se ideološki u potpunosti razlikuju u smislu da je RF otvoreno socijalistička opcija, a Možemo leluja između ljevice, zelenih, socijaldemokracije i fine uglađene gradske opcije za pristojne građane (liberalni centar). Dokle će to njihovo lelujanje trajati ne znam, no gotovo je sigurno da se ovo neće jako dugo moći miriti, nego će to sve skupa doživjeti ili ideološko profiliranje na čemu će dio ljudi sigurno otpasti, ili će se jednostavno cijela stvar urušiti. Možda je i to razlog zašto se vrhuški žuri što prije zasjesti visoko u lokalnoj i nacionalnoj politici jer takve stvari mogu pomiriti prije svega izdašna sredstva s kojima bi kupovali mir, širili se kroz zapošljavanje, klijentelizam, otvaranjem fondova i projekata itd. U cijeloj toj priči RF je upravo taj koji cijelu stvar gura ulijevo, i to previše ulijevo – što sigurno nije oportuno onima koji su namjerili ipak igrati na kraće staze – jer previše lijevo neće donijeti ekspresne rezultate. Jedna od krucijalnih grešaka domaćih političara je da se uvijek i iznova podređuju unaprijed pripremljenom narativu, umjesto da grade svoje birače. Tako nam je društvo otišlo kompletno udesno.


Drugo, slijede nam lokalni izbori na razini grada Zagreba i to je Možemu jedino važno. Koliko god oni bili puni lijepih riječi oko municipalizma, oni su strogo vezana partija za zagrebački Centar i zagrebačku Trešnjevku. Dobit Zagreb trenutno ne možeš s otvoreno lijevom platformom, a ne možeš ni sa socijalistima u svojim redovima. Možeš samo ako zagrabiš u politički centar i provodiš politiku netalasanja što vidimo u njihovom nastupu u Saboru. Jer političkom centru nije ništa drugo bitno nego da se onaj „Hercegovac i njegova ekipa Hercegovaca“ makne i odma će sve procvjetat. Druge razine će ostvariti samo tamo gdje mogu i imaju osiguranu vjernu ekipu, no tamo neće niti uložiti previše energije niti sredstava. Dakle, Zagreb i samo Zagreb. Viđeno već na parlamentarnim izborima.

Do raskida je na kraju došlo nakon više mjeseci nulte komunikacije gdje se u radu Sabora pokušao nametnuti režim u kojemu bi svi trebali raditi na konto dodatnog ojačavanja Možema. To je na kraju i režim rada do dan danas u Skupštini Grada Zagreba. Sve što radi RF – radi kao klub, a klub predstavlja isključivo Tomislav Tomašević. RF je sada parlamentarna opcija i za nas nije dolazilo u obzir da se više takve stvari dozvole. RF ima svoju političku imaginaciju, prijedloge i teme koje će gurati. Mnoge od njih Možemo ne želi gurati jer je „nepopularno“ (čitaj: ne talasamo do iza izbora, a možda nikad nećemo ni talasat). Stoga je RF počeo i samostalno istupati. Kada pritisci nisu upalili, počela je agitacija i priprema unutar Zagreb je naš! i Možemo! i nakon par mjeseci objašnjavanja onih koji drže neformalne autoritete u MŽM/ZJN da je RF „nemoguć“ Skupštine obiju stranaka (koje se preklapaju) su očekivano rekle da RF više nije poželjan partner (iako je glasanje bilo relativno blizu). U ta dva mjeseca RF je pokušao pokrenuti zajedničke sastanke, slao je pisma i apele, pokušao dogovoriti pregovore, no na sve to je nakon 30 dana čekanja od svog posljednjeg pisma dobio malicioznu konstrukciju u kojoj je bilo jasno što se i kako radi i da će do ovoga doći. Od drugih partnera do dan danas nismo ni dobili odgovor jer satelitski čekaju Možemo. Prigovarali su nam između ostalog da smo išli na predsjedničke izbore navodno bez pitanja(!), da samostalno istupamo i ostale budalaštine. Na posljednjem sastanku u rujnu smo otvoreno pozvali da se ide na svim živim razinama i još su se listali gradovi gdje se imaju lokalne organizacije, pozvali smo i da se podrži Peović u Rijeci jer je očito ko dan da bi to svima donijelo najviše. Sada smo opet politički konkurenti, jer jednoj strani nije u partikularnom interesu da se politički ojača nitko drugi osim Možema. Idući put prije kandidature za predsjednika države treba navlačiti očito za rukav tamo neku sitnu grupu ljudi. Da nije tužno, bilo bi smiješno.

E da, da li sam spomenuo da su se tijekom šutnje prema nama dogovarali sa SDP-om i to nam nikada nisu demantirali niti komunicirali? Za njih su našli vremena. Ipak, nemojmo zaboraviti da je misija osvojiti Zagreb, ali i zagrebačku Skupštinu, a ovo potonje se može trenutno samo sa SDP-om. Nama politički cilj nikada neće bit rivajvanje lažne ljevice, no naši su dosadašnji partneri odlučili da im je to politička taktika u pretjeranom kopiranju svojih političkih uzora iz Podemosa. Usputno, valjalo je žrtvovati i vjerojatan drugi krug kandidata koalicije u Rijeci, Puli itd itd. I nema veze što će naknadno sve afere SDP-a komplet preliti i na Možemoico.

Svakako bi htio čestitati Peđi Grbinu i Gordanu Marasu jer ste možda uzeli Zagreb ni krivi ni dužni, i pritom još razbili koaliciju. A čestitam i onima koji su glasali protiv RF, izabrali ste si novog partnera – SDP. Samo vam to još nisu rekli.”, poručio je Nikolić.

Komentari