Biološke bombe! Iz zagrebačkih covid-bolnica dnevno izađe i do tri tone bolničkog otpada

Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Iz KB Dubrava svakoga dana izlazi i do tri tone infektivnog otpada, te mjesečno 100 tona, čime dolazi do potencijalne zdravstvene ugroze, kao i zagađenja okoliša. Situacija je jednako zabrinjavajuća i u Infektivnoj klinici dr. Fran Mihaljević. Navedena situacija, slična je i u ostalim zemljama zahvaćenih pandemijom, no problem u Hrvatskoj je što nema spalionica certificiranih za tu namjenu doznaje Jutarnji.

Još početkom prošlog mjeseca  tvrtka Kemis-Termoclean, s kojom dio bolnica ima ugovore o odvozu infektivnog otpada upozorila je nadležne na činjenicu da količine prelaze mogućnosti zbrinjavanja jer se volumen toliko povećao da tvrtke koje trebaju obraditi taj otpad to ne stignu unatoč činjenici da rade u tri smjene sedam dana u tjednu.  Količina bolničkog otpada u pandemiji je toliko porasla da ih je naprosto nemoguće u potpunosti zbrinuti.

Iako se otpad svakodnevno odnosi, još više ga ostaje nezbrinutog. Slijedom navedenog, ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da je nužno naći trajno rješenje te da se nada će se Ministarstvo gospodarstva pobrinuti za navedeno.

“Svjesni smo problema infektivnog medicinskog otpada i zbog toga sam sazvao nekoliko sastanaka. Sljedeći će biti idući tjedan. Više od 50 posto volumena se više producira nego ranije, oko tri tone dnevno se producira primjerice u KB Dubravi. Moramo sudjelovati u rješavanju tog problema. Ne nudi nam se previše rješenja iako moramo tražiti kratkotrajno rješenje, ali isto tako i dugotrajno rješenje. Imamo dvije opcije – naći mjesto skladištenja otpada na nekom drugom lokalitetu što je privremeno rješenje ili eliminacija odnosno spaljivanje, ali nažalost spalionice za to nema u Hrvatskoj. Moramo tražiti alternativni način. Spaliti takav otpad na jednoj lokaciji nije sukladno pravilnicima i to nije laka odluka. Do utorka ili srijede sljedećeg tjedna moramo naći neko rješenje vezano uz eliminaciju takvog medicinskog infektivnog otpada. Što se tiče dugoročnog rješenja, smatramo da svaka bolnica mora imati neke aparate za eliminaciju takve vrste otpada”, naglasio je Beroš na današnjoj presici Stožera.


Komentari