BANDIĆ NESPOSOBAN, PLENKOVIĆ NEODGOVORAN: Ona diže prašinu gdje god se pojavi! Prozvala premijera i gradonačelnika, tko je sljedeći?

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš ustvrdila je u utorak kako ni devet mjeseci od razornog potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu nema nikakvih rezultata obnove te da su građani ostavljeni na milost i nemilost ralja birokracije.

“Danas je devet mjeseci otkako je katastrofalni potres zadesio grad Zagreb. Nakon devet mjeseci svatko od nas bi očekivao da se vide već neki rezultati, ali nažalost rezultata nema”, rekla je novinarima Mrak-Taritaš ispred Gradske skupštine.

Podsjetila je kako se zalagala da se obnova odradi u tri faze.

“Prva faza hitna sanacija, druga faza je trebala biti konstruktivna obnova kakva je i predviđena zakonom, a treća je trebala biti jedna cjelovita obnova transformacija grada Zagreba koja se nažalost neće dogoditi”, naglasila je.


Smatra kako su građani Zagreba ostavljeni na milost i nemilost ralja birokracije, gdje pritom imaju čak devet načina na koji mogu podnijeti zahtjev za obnovom.

“Zamislite da iza potresa koji je bio 1880. godine, mi još početkom 2000.-ih obnavljamo Zagreb, naravno da je to nezamislivo. Ali je i nezamislivo da je u ovom trenutku 4000 obitelji bez tople vode i grijanja. Pitamo se zašto. Naime Gradska plinara je rekla da ih ne može priključiti dok se ne promijeni zakon”, upozorila je Mrak-Taritaš.

Naglašava kako su nakon devet mjeseci obnovu započeli građani jer su shvatili da su sami te ih je ostavila svaka nada.

Na upit tko je najodgovorniji za nastalu situaciju, Mrak-Taritaš je prozvala predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

“Prvo i osnovno odgovornost premijera. Država je preuzela na sebe, država je rekla da će donijeti zakon, iza toga je donijela program. Program ima 78 stranica. Sva sredstva koja dobivamo iz EU se u roku od 18 mjeseci moraju iskoristiti isključivo za tu namjenu, barem da to vidimo, barem da vidimo da se ova zgrada obnavlja”, poručila je Mrak-Taritaš aludirajući na zgradu Gradske skupštine.

Smatra kako se gradonačelnik Zagreba Milan Bandić pokazao nesposobnim, ali je ustvrdila da to već svi znaju.

“Kada je problem, gradonačelnika nema. On može bit zadužen za fontane ili za skele, ali kada je ozbiljan posao, nema tu njega”, ustvrdila je Mrak-Taritaš koja se nada da će vršitelj dužnosti ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba i okolice Damir Vanđelić danas predstaviti plan obnove.

Po pitanju ankete koju je naručila zagrebačka oporba kako bi stekla uvid u popularnost pojedinih političara ili stranaka u gradu Zagrebu, Mrak-Taritaš poručuje kako ozbiljni ljudi donose ozbiljne odluke.

“Dobro znate da sam već duži period govorila da se centar-lijevo okupi oko jednog kandidata, s jednom listom. Za to trebamo sjesti za stol, mi ćemo to tako i učiniti. Razgovori već neko vrijeme zaista teku. Greška koja je bila 2017. ne smije se ponoviti, ali moramo biti razumni u svim odlukama koje ćemo donijeti”, zaključila je predsjednica Glasa Anka Mrak-Taritaš.

Komentari