Alemka Markotić izglasana Zagrepčankom godine, Petek se naljutio: ‘Nagrada je obezvrijeđena’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nakon burnih reakcija javnosti, Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i članica nacionalnog Stožera civilne zaštite, ipak je izglasana “Zagrepčankom godine”. Odlučeno je to danas na Odboru za javna priznanja Gradske skupštine, s pet glasova “za” i dva “suzdržana”.

No prije nego što joj se ona i službeno dodijeli na Dan grada Zagreba 31. svibnja, prvo tu titulu mora potvrditi većina u Skupštini na idućoj, 40. sjednici, koja je zakazana za 16. ožujka.

Suzdržana su bila dva člana Odbora iz redova skupštinske oporbe – nezavisni Renato Petek i SDP-ova Mladenka Pašalić Patarčec, dok je većina koju čine članovi zagrebačkog HDZ-a i stranke Bandić Milan 365, njih petero, glasala za prijedlog. Ipak, glasala nije vršiteljica dužnosti gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, koja sad sjedi u Odboru umjesto pokojnog gradonačelnika jer se ispričala i rekla da ne može doći, prenosi Večernji.

“Ovim prijedlogom koji dolazi iz kuhinje HDZ-a i Stranke rada i solidarnosti smatram da je nagrada obezvrijeđena. Žena koja tu nagradu dobije treba imati vrijednosti koje stoje u javnom pozivu – uzorita i primjer u društvu. No profesorica Makotić dio je jednog tijela koje je donosilo odluke mjera za vrijeme pandemije, a istovremeno ih je kršila”, rekao je nezavisni Renato Petek, jedan od dva “suzdržana”.


Mislav Herman, predsjednik Odbora za javna priznanja te ujedno i čelnik Skupštine, aludirao je, pak, da Petek koristi sjednicu za poruke u kampanji za lokalne izbore, s obzirom da se kandidirao za gradonačelnika.

“Bili ste puno mirniji iza zatvorenih vrata, ovo je politizacija javnog prostora. To nije korektno, ali je vaše pravo”, poručio je je Peteku Herman.

Komentari