17,9 milijuna ljudi godišnje umire od ovih bolesti! Evo i kako to spriječiti

doktor

Kardiovaskularne bolesti uzrok su 17,9 milijuna smrti u svijetu godišnje, a procjenjuje se da će do 2030. godine biti uzrokom čak 23 milijuna smrti. U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2019. godine umrlo 22.020 osoba, odnosno 42,5 % ukupno umrlih.

„Analiza po spolu pokazuje da su od ukupno umrlih od kardiovaskularnih bolesti 47,9 % žene (12.673) i 36,9 % muškarci (9.347). Vodeće dijagnostičke podskupine su ishemijska bolest srca s udjelom od 15,4 % (7.965) i cerebrovaskularne bolesti s udjelom od 10 % (5.180) u ukupnom mortalitetu.“, istaknuo je doc. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U usporedbi s Europom, Hrvatska sa standardiziranom stopom smrtnosti od 292/100.000 stanovnika spada u zemlje koje imaju srednje visoke stope smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Prosjek za zemlje Europske regije iznosi 315/100.000 stanovnika, a za zemlje Europske unije 190/100.000 stanovnika.

„Posljednjih petnaestak godina prisutan je pozitivan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj, što je izraženije za cerebrovaskularne bolesti, nego za ishemijsku bolest. Ove godine povodom Svjetskog dana srca apeliramo na sve građane da čuvaju svoje srce, uslijed pandemije koronavirusa prevencija je važnija no ikada, pogotova kada znamo da su upravo kardiovaskularni bolesnici rizični za razvoj težih simptoma bolesti COVID-19. Također, važno je reći
kako svi oni koji imaju visoki rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, trebaju posjetiti liječnika i obaviti preglede bez obzira na pandemiju koronavirusa.“, naglasio je akademik Davor Miličić, upravitelj Zaklade Hrvatska kuća srca.


Ove godine Zaklade Hrvatska kuća srca, poštujući naputke Civilnog stožera Republike Hrvatske, neće organizirati javna okupljanja za građane, no obilježit će Svjetski dan srca brojnim online aktivnostima.

„Slogan ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana srca je Pobjedi srcem bolesti srca i poziva građane da brinu o svojem kardiovaskularnom zdravlju. Zaklada će ove godine objaviti edukativni letak na svojim mrežnim stranicama, a u suradnji s poznatom hrvatskom dizajnericom Anamarijom Brkić Amarie izradili smo prigodnu masku sa simbolima srca te ćemo masku građanim dijeliti putem društvenih mreža i u suradnji s online portalima. Na sam Svjetski dan srca 29. rujna, u cilju podizanja svjesnosti o kardiovaskularnim bolestima obojat ćemo zagrebačke fontane u crvenu boju“, zaključila je
Ivana Portolan Pajić, dr. med., koordinatorica aktivnosti Zaklade Hrvatska kuća srca.

Komentari