Za crkve se ima, ali opremu za potres ne? Bandić i HDZ prije dva mjeseca odbili nabavku ‘zlatnih’ uređaja

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Grad Zagreb ima četiri akcelerografske postaje, a prema preporukama Seizmološke službe Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta trebao bi ih imati čak 25. Laičkim rječnikom objašnjeno, radi se o uređajima koji mjere razinu štete nakon potresa te pružaju korisne podatke pomoću kojih se dobiva bolju sliku trusnog područja. No, kupovinu ovih doista potrebnih uređaja, većina zastupnika Gradske skuštine, koju čine zastupnici stranke Milana Bandića te zastupnici HDZ-a, glatko je odbila, piše Telegram.

Naime, nabavka akcelerografskih postaja koštala bi 2.156.250 kuna s PDV-om, a nezavisni gradski zastupnik Marko Torjanac Skupštini je poslao razrađeni prijedlog za njihovu nabavku i održavanje. U njemu je naveo kako će to omogućiti “minimalnu zadovoljavajuću razinu prikupljanja i obrade seizmoloških podataka za područje Grada Zagreba”.

No, prije nego što je on uopće stigao na glasanje, o Torjančevu prijedlogu negativno su se izjasnili Odbor za sigurnost i prevenciju urbanih rizika gradske Skupštine, kojeg vodi Bandićeva zastupnica Irena Cajner Mraović, pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić te sam gradonačelnik Milan Bandić.

Iz Kalinićeva ureda poručili su da je Grad Zagreb od 2009. pa do danas u nabavu opreme za potrebe Seizmološke službe uložio ukupno 843.000,00 kuna, a i kako je Zakonom o seizmološkim poslovima iz 1985. propisano da seizmološke poslove od posebnog društvenog interesa obavlja PMF, a sredstva se osiguravaju u budžetu Socijalističke Republike Hrvatske.


“Nužnost izmjene zakonodavnog okvira koji regulira seizmološke poslove, kao i ulaganje u opremu i rad Seizmološke službe u Republici Hrvatskoj, je nesporna, no osiguravanje financijskih sredstava… nije u nadležnosti jedinica lokalne i područne samouprave”, zaključio je Kalinić, a s tim se složio i njegov šef Bandić.

No, za neke druge projekte novac se pronađe u gradskoj “kasici”. Telegram je tako 28. studenoga objavio tekst o tome kako je gradonačelnik u samo mjesec dana lokalnim župama dodijelio 1.248.812 kuna, među ostalim kako bi im pomogao u nabavci videonadzora, nove klime i zamjeni klupa. Dakle, u mjesec dana Bandić im je dao gotovo dvostruko veći iznos od onog kojim se Kalinić hvali da su ga dali PMF-u u 11 godina.

Torjanac je pak tražio nešto više od 2 milijuna kuna za nabavku uređaja i postaja plus 240.000 kuna bruto godišnje za dva zaposlenika koji bi održavali postaje. Održavanje samih uređaja i postaja Grad Zagreb bi godišnje koštali tek 50.000 kuna.

 

Komentari