Tajni ugovori ZET-a: Bandić se ‘kleo’ u plavu boju na tramvajima, a sada će tvrtka iz Banja Luke raditi što želi!?

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Nova afera sa ZET-om u najavi. Početkom prosinca 2020. godine objavljen je na njihovim stranicama javni poziv za zakup javnih površina vozila ZET-a.

Rok za prijavu bio je tek osam dana. Iz te tvrtke odgovaraju kako ih zakon ni ne sili da budu transparentniji, odnosno, da mogu ugovarati poslove na temelju “javnih poziva”, da nema obveze da provode natječaje i objavljuju tko se i kako natjecao, i koliko košta sklopljeni posao, tko će zaraditi, a tko će biti na gubitku.

“Davanje u zakup vanjskih površina vozila ZET-a nije u sustavu javne nabave, radi čega Zagrebački električni tramvaj pri odabiru poslovnih partnera nije ograničen odredbama Zakona o javnoj nabavi, već odredbama Zakona o trgovačkim društvima i drugim pripadajućim propisima”, piše u odgovoru na upit Net.hr-a.

Kako doznaje Net.hr, uz sve oglašivačke agencije u Hrvatskoj, ZET se odlučio za – tvrtku iz Banje Luke, InfoMedia Group, u vlasništvu regionalno poznatog tajkuna, Vedrana Pušića.


ZET, prema podacima iz javnog poziva, daje na korištenje vanjske površine stotinu autobusa i pedeset tramvaja, uz neobično liberalne uvjete, primjerice, bez obveze vraćanja vozila u prvobitno stanje, ili ikakvih ograničenja oko izbora boje ili slično – kakva su postojala u ranijim fazama marketinškog eksploatiranja tramvaja i autobusa.

‘Farbaj Miki kako želiš’

No, sjetimo se kako je još 2012. gradonačelnik Milan Bandić naredio ZET-u da se skinu sve postojeće reklame s tramvaja jer “nagrđuju vozila”. Iz ZET-a su se branili da od reklama zarađuju milijune, ali je Bandić bio neumoljiv.

Novi modeli tramvaja (2200 tip) posve su izuzeti iz oglašavanja, a i nakon završetka reklamnog razdoblja, npr. nakon godinu dana, upisana je obaveza vraćanja u tradicionalnu, plavu boju.

“Tvrtka iz Banje Luke ne mora ništa od toga. Farbaj Miki kako želiš! Fućkaš plavu boju! Ode sada i sva zarada u Banju Luku. I tko će sada bojiti vozila, hoće li dolaziti radnici iz Banje Luke?”, rekao je sugovornik iz ZET-a za spomenuti portal.

Ne zna se ni vrijednost potpisanog ugovora. Iz ZET-a su objasnili kako je postojao “interes većeg broja društava, te je izabrana najpovoljnija ponuda”. InfoMedia Group još nije surađivala s nijednom tvrtkom iz Zagreba. Iz te tvrtke tvrde i kako je u planu otvaranje tvrtke InfoMedia Group d.o.o. u Zagrebu.

Komentari