Što je Bandić 62 puta radio u Rimu? Iz Grada stigao neuvjerljiv odgovor

FOTO: Ivan Klindić

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je pokrenulo postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića zbog njegovih putovanja u Rim na trošak grada u pet godina. Bandić je čak 62 puta letio za Rim pa se postavlja pitanje što je tako važno zagrebački gradonačelnik imao za raditi u tom gradu.

Iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava grada Zagreba pokušali su objasniti razloge Bandićevih putovanja što možete pročitati u nastavku. No, zvuče dosta neuvjerljivo.

Odgovor prenosimo u cijelosti:

Gradonačelnik na službeni put ide na poziv organizatora događanja/konferencije ili na poziv gradonačelnika grada domaćina. Imajući u vidu da Grad Zagreb,kao europska metropola, kao jedinica lokalne i područne (regionalne)samouprave, a kako bi bio u rangu s ostalim europskim gradovima i državama, organizira i predlaže poslove međugradske i međunarodne suradnje Grada Zagreba s jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u zemlji i odgovarajućim jedinicama i njihovim udruženjima u inozemstvu što uključuje i poslove uspostavljanja i održavanja suradnje s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, hrvatskim iseljenicima i s njihovim udruženjima, u zadnjih osamnaest godina Gradonačelnik je službeno posjetio sljedeće gradove: Ankaru, Berlin, Mainz, Beč, Lisabon, Moskvu, Pečuh, Ljubljanu, Budimpeštu, Bruxelles, Milano, Rim, Sarajevo, Peking, Šangaj, Sankt Peterburg, Sofiju, Skopje, Varšavu, Astanu, Tiranu, Sarajevo, Prištinu, Amsterdam, Pariz, New York, Washington, Los Angeles, Las Vegas, Beograd, Podgoricu, Trst, Prag, Portorož, Suboticu, Tavankut, San Francisco, Toronto, Pitsburg, Bratislavu, Banja Luku, Srebrenicu, Prnjavor, London, Mostar, Salzburg, Maribor;


-sudjelovao na Sastancima gradonačelnika glavnih gradova EU i Europske komisije (od kojih je jedan bio u Rimu 2014.),
-posjetio, na njihov poziv, zajednice Hrvata izvan RH-Molise, Gradišće, Vojvodina, Hrvate u BiH, Hrvate u Mađarskoj.

O putovanjima gradonačelnika redovito se obavještava javnost, a interes medija za praćenje tih događaja, barem do sada, nije bio značajan.

Napominjemo da se međugradska i međunarodna suradnja odvija prema Programu međugradske i međunarodne suradnje koji se usvaja na GSGZ svake godine – recentni je Gradska Skupština donijela na 8. sjednici, 1. veljače 2018., a gdje se navode aktivnosti u provedbi utvrđenih ciljeva iz Smjernica za provedbu međugradske i međunarodne suradnje Grada Zagreba, a što ju je Gradska skupština Grada Zagreba donijela na 4. sjednici 30. listopada 2017.

U Gradskoj upravi moguće je izvršiti uvid u spise vezane za službena putovanja.
Referirajući se na navodnu tvrdnju da nikakvih sastanaka nije bilo možemo samo reći da pokušaj skretanja pažnje s drugih tema ne može proći jer na svaku neistinu i insinuaciju u ovom Uredu mogu se dobiti točni podatci i činjenice, poručuju iz ureda.

Komentari