STANJE U HNK NIJE DOBRO: Ministarstvo kulture osniva posebno povjerenstvo za rješavanje problema

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Ministarstvo kulture osniva posebno povjerenstvo za rješavanje situacije u HNK. Saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu ocijenio je da je potreban dijalog za stabilizaciju situacije.

S obzirom na kaznenu prijavu protiv intendantice Dubravke Vrgoč, zaključeno je da treba pričekati rezultate nadležnih tijela prije donošenja odluka.

“Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora će kao matično tijelo nastaviti kontinuirano pratiti sve aktivnosti vezane za provođenje kulturne politike HNK u Zagrebu, uz poziv na dijalog svih dionika. A s obzirom da općinsko državno odvjetništvo i policija vrše izvide na temelju podnesene kaznene prijave protiv intendantice HNK zbog nepoštivanja epidemioloških mjera, a poštujući pozitivne propise RH i načelo trodiobe vlasti, dok traju izvidi ovaj odbor ne može donositi zaključke o meritumu stvari”, zaključeno je na sjednici.

Ministrica kulture i medija, Nina Obuljen Kornižek, situaciju je ocijenila previše ozbiljnom da bi se odluke provele na temelju medijskih natpisa. Formiranje posebnog tijela koje će prikupiti i analizirati sve podatke ocijenila je nužnim. Kako bi se dogovorili oko načina rada, na sastanak namjerava pozvati i predstavnika sindikalnih povjerenika u funkciji radničkog vijeća HNK-a u Zagrebu, prvaka Opere HNK Ljubomira Puškarića.


Odluku ministrice kulture pozdravila je predsjednica odbora, Vesna Bedeković. Naglasila je nužnost dijaloga u rješavanju trenutne situacije.

“Moramo uzeti u obzir da su optužbe za neprovođenje epidemioloških mjera i kaznena prijava protiv intendantice vrlo ozbiljna stvar, a jednako tako i optužbe za mobing do kojih smo danas došli su ozbiljna stvar. O tome odbor može raspravljati ali to su stvari kojima se odbor ne bavi”, izjavila je.

Komentari