Riješenje za otpad: ‘Bandić će pokušati rješavati svoje probleme s otpadom u gradu Zagrebu iz proračuna Fonda’

CROPIX

Poslovanje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od kada je na mjesto direktora došao Siniša Kukić, za kojeg mnogi kažu da je “čovjek od povjerenja” zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, sve više izaziva polemike u javnosti.

Bivši direktor Fonda, Dubravko Ponoš, koji je prilično turbulentno otišao s vodećeg položaja, za portal Otvoreno.hr iznio je svoje viđenje sporne situacije.

Govoreći o raspodjeli sredstava koja su bila izravno pod ingerencijom Fonda, Ponoš je rekao kako je Grad Zagreb imao isti status kao i svi ostali gradovi u Hrvatskoj. Nažalost, naglasio je kako nije ni približno iskoristio mogućnosti koje su se nudile.

“Dakle, javni pozivi u Fondu su do sada funkcionirali prema jedinom mogućem, zakonski utemeljenom sustavu u kojem su svi bili ravnopravni i imali jednaku mogućnost javljanja, te su ovisno o razini svoje razvijenosti mogli dobiti određeni postotak sufinanciranja za projekte koji su bili u skladu s pozivima”, rekao je Ponoš.


Na upit o tome koliko se iz Fonda slilo novaca u gradski proračun, Ponoš je naglasio kako su interventne mjere za Grad Zagreb pripremane u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike pa je to prava adresa za provjeru podataka koliko je ekstra novca od države dobio Grad Zagreb.

“Svi pritisci i napadi koji su u konačnici rezultirali mojim odlaskom iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dolaskom Siniše Kukića na čelo Fonda postali su konačno logična cjelina. U tom scenariju za očekivati je da će Milan Bandić pokušati rješavati svoje probleme s otpadom u gradu Zagrebu iz proračuna Fonda, što je nekorektno prema ostatku Hrvatske”, rekao je Ponoš.

Dodao je kako Grad Zagreb u svom proračunu ima dovoljno sredstava da učinkovito posloži upravljanje otpadom u gradu Zagrebu, no obzirom na minuse koji se pojavljuju u tom sustavu jasno je kolika razina kaosa i neučinkovitost zapravo vlada u Gradskoj čistoći.

Ponoš je izrazio i svoje mišljenje da će financijski rezultat Fonda potkraj 2020. biti iznimno loš, jer se “na Fond gleda kao na kasicu prasicu iz koje će se u izbornoj godini rješavati minusi”.

“Srećom trenutno u Fondu ima novaca, no koliko će taj novac potrajati i hoće li Dario Juričan stići postaviti šatore i plinske boce i ispred Fonda, kao što je to učinio ispred zagrebačkog Holdinga, kako bi i on dobio svoj dio kolača, prije nego novac nestane, ostaje da se vidi”, zaključio je Ponoš.

Komentari