Prosvjedno slavlje: Zelena akcija slavi 30. rođendan prosvjedom protiv Bandića

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Najveća hrvatska udruga za zaštitu okoliša, Zelena akcija, svoju će 30. obljetnicu rada u subotu proslaviti prosvjedom protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, najavila je predsjednica te udruge Željka Leljak Gracin.

“U prvih 30 godina našeg postojanja, bez lažne skromnosti, možemo reći kako smo zabilježili brojne uspjehe. Zahvaljujući našim kampanjama i uličnim akcijama zaustavljeni su mnogi štetni projekti, poput termoelektrane u Lukovom Šugarju, projekt “Družba Adria”, hidroelektrana Ombla, termoelektrana Plomin C, spalionica otpada u Zagrebu, spriječeno je istraživanje nafte i plina u Jadranu”, rekla je Leljak Gracin u razgovoru za Hinu..

Ističe i ključnu ulogu Zelene akcije u najvećoj kampanji civilnog društva “Ne damo Varšavsku” koja je imala velik broj neizravnih pozitivnih posljedica, poput tadašnjih izmjena zagrebačkog Generalnog urbanističkog plana (GUP) te senzibiliziranja javnosti za teme prostornog planiranja i javnog interesa.

Isto tako, u Zelenoj akciji uz najstariji besplatni servis građanima “Zeleni telefon”, osiguravaju i besplatnu pravnu pomoć u pitanjima okoliša kao i “Biciklopopravljaonu”, besplatni servis za popravak bicikala u sklopu kojeg se i doniraju bicikli.


Napominje kako se nisu ustručavali niti pokretanja sudskih procesa. “Naravno, naša velika aktivnost i neustrašivost prozivanja pogrešnih odluka i politika, dovela je i do toga da smo i mi bili tuženi, kako od Ministarstva zaštite okoliša, tako i od kvazi-investitora. U takvim nam je situacijama neprocjenjiva podrška mreža u kojima smo članica – Friends of the Earth, EEB, Justice and Environment, Zeleni forum”, istaknula je Leljak Gracin.

Leljak Gracin ističe kako su u Zelenoj akciji uvijek otvoreni za suradnju s vlastima. Napomenula je i kako je bivši ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović održavao sastanke s udrugama na temu otpada, ali je sadašnji ministar Tomislav Ćorić od toga odustao jer mu se nije svidjelo da javno kritiziraju njegove poteze.

Najavljuje da će Zelena akcija svoj 30. rođendan proslaviti 31. siječnja konferencijom koju će posvetiti aktivizmu te sužavanju prostora za djelovanje civilnog društva.

Sljedeći dan u 16 sati Zelena akcija će s udrugama Pravo na grad i Siget na Trgu bana Jelačića organizirati prosvjed protiv gradonačelnika Bandića zbog njegovog, kako kaže, katastrofalnog upravljanja gradom.

“Mi to zovemo after party našeg rođendana. To je naš stil, imat ćemo 1. veljače veliki prosvjed protiv Bandića, a vezan je za poskupljenje odvoza otpada koje tog dana stupa na snagu te protiv izmjena zagrebačkog GUP-a”, poručila je.

Komentari