POTPUNO SHRVANA: ‘Trebamo biti ponosni i slaviti ispunjenje velikog života i neponovljivog Bandićeva djela’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U zagrebačkom HNK-u održana je u utorak komemoracija za pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a zbog epidemioloških mjera broj uzvanika bio je ograničen na 150 osoba.

Bandić je preminuo 28. veljače od srčanog udara u 66. godini života, a na čelu Zagreba bio je dva desetljeća.

Na komemoraciji su govore održali vršiteljica dužnosti gradonačelnice Jelena Pavičić Vukičević, ministrica kulture i medija kao izaslanica predsjednika Vlade Nina Obuljen Koržinek te dugogodišnji Bandićev prijatelj Ratko Maričić.

Pavičić Vukičević: Postao je najveći nakon Tuđmana


Pavičić Vukičević poručila je kako trebamo biti ponosni i slaviti ispunjenje velikog života i neponovljivog Bandićeva djela, ali se istodobno ne može sakriti tuga.

“Napustio nas je jedan od najvećih među nama. Gradonačelnik čije će ime zlatnim slovima biti upisano u povijest našeg grada, uz rame s najuglednijim ocima naše metropole. Političar koji je svojim djelovanjem obilježio našu suvremenu povijest, a svojim talentom, umijećem, fokusiranošću i načinom življenja politike postao najveći nakon utemeljitelja države Franje Tuđmana, što mu priznaju čak i mnogi politički neistomišljenici”, rekla je Pavičić Vukičević.

U ideološki opredijeljenom društvu Bandić je pokazivao širinu i otvorenost, imao je vremena i ljubavi za čovjeka i njegove potrebe, osobito one najpotrebitije te se nije osvrtao na kritike i podmetanja. Za grad je davao cijeloga sebe – svoje zdravlje, vrijeme i život, ustvrdila je.

“Nije stvarao grad zatvoren u svoje zidine, već grad koji je pomagao svim hrvatskim krajevima i koji je osjećao odgovornost i prema Hrvatima u BiH, ali i prijateljskim gradovima diljem ovog dijela Europe. Bio je svoj i neponovljiv, široke hercegovačke duše i purgerskog šarma, zagrebačke uglađenosti i južnjačkog temperamenta i neiscrpne energije”, kazala je Pavičić Vukičević.

Dodala je kako će Zagreb teško više ikad imati takvog gradonačelnika, koji će davati toliko od sebe za boljitak grada, te pokojnom Bandiću zahvalila na svemu što je činio.

“Čast nam je da smo bili tvoji suradnici, prijatelji i suvremenici. Jedino što nam sada preostaje jest nastaviti tamo gdje si stao i činiti naš grad još boljim i uspješnijim”, rekla je Pavičić Vukičević.

Komentari