‘PLENKOVIĆ SE PRAVI DA JE ZADOVOLJAN’: Tomislav Tomašević kritizirao dosadašnju obnovu Zagreba

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zastupnik stranke Možemo! Tomislav Tomašević smatra da se premijer Andrej Plenković samo pravi da je zadovoljan obnovom Zagreba. Također smatra da nije potrebno da se građani u slučaju obnove moraju hrvati s administracijom.

Deset mjeseci nakon potresa mi i dalje nemamo skoro ništa napravljena od obnove u gradu Zagrebu. Ne znam kako Plenković može biti s time zadovoljan. Mislim da i nije, nego se pravi da je. To je najviše odgovornost države i provedbe zakona, budući da je država sama donijela program mjera kojim je definirala svu dokumentaciju koja je potrebna. Zbog čega je potrebno da građani obilaze državne šaltere zbog državne dokumentacije kako bi dobili potporu od te iste države”, izjavio je Tomašević za N1.

Zabrinjava ga što se u obnovi još nije počeo koristiti novac Europske unije. S obzirom na kratak rok obnove, obnovu je potrebno provesti što prije.

“Što se tiče obnove javnih zgrada, to bi se trebalo financirati iz Fonda solidarnosti. Tim novcem se može financirati isključivo obnova javnih zgrada, ne privatnih. Što se obnove privatnih zgrada tiče, ona se treba financirati iz državnog i djelomično gradskog sporazuma. Brine me što se europski novac za obnovu javnih zgrada nije ni počeo koristiti. A imamo rok od 18 mjeseci da obnovimo sve javne zgrade. Jako sam zabrinut oko toga, 18 mjeseci je kratko vrijeme. Jako sam zabrinut da nam novac ne ostane neiskorišten”, kaže Tomašević.


Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je Tomašević favorit u borbi za mjesto na čelu Zagreba. Tomašević se ne vodi anketama, već onime što vidi na terenu.

“Kad idem od Sesveta do Gornje Dubrave, Donje Dubrave, doista su reakcije ljudi pozitivne. To me veseli više od bilo koje ankete”, izjavio je Tomašević.

Rješenje za što transparentniju  obnovu vidi u učenju na greškama iz prošlosti. Smatra da se obnova mora financirati u potpunosti, s obzirom da je riječ o prirodnoj katastrofi.

“U poslijeratnoj obnovi obnovljeno je 150.000 objekata. To doista nije mali broj i doista se želimo uvjeriti da vidimo na kojem uzorku je bilo ‘fušareno’, gdje su bile nepravilnosti u postupku – javne nabave, projektiranja, ili u zakonskom okviru. Kakav god odgovor na to pitanje, mi ga moramo što prije imati”, zaključio je Tomašević.

Komentari