OD PEŠČENICE DO ZVIJEZDA: Ovako je izgledao politički put Milana Bandića

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Hrvatsku je javnost iznenadila vijest o smrti Milana Bandića. Preminuo je u 66. godini od posljedica srčanog udara. Proveo je šest mandata na čelu Zagreba, a hvalio se da radi 16 sati dnevno, 365 dana godišnje.

Bandićevi počeci bili su skromni. Došao je u Zagreb kao student iz Gruda i diplomirao na Fakultetu političkih znanosti. Za vrijeme studija radio je različite poslove, a 1983. godine učlanio se u Savez komunista na Peščenici. Ondje je započeo svoj politički uspon koji dobiva uzlet 1993. godine, kada je postao tajnik gradske organizacije SDP-a. Dvije godine kasnije postao je zastupnik u Gradskoj skupštini.

Na čelno mjesto grada Zagreba sjeo je 2000. godine na izvanrednim izborima i započela je njegova vladavina koja je potrajala dva desetljeća. Dvije godine kasnije podnio je ostavku zbog vožnje u pijanom stanju i pokušaja podmićivanja policajca.

Nakon ostavke i moždanog udara predviđao mu se kraj političke karijere, ali on se spektakularno vratio na tron 2005. godine, popraćen brojnim aferama. U javnosti se istaknuo osebujnim izjavama.


Kaj da ja hodam po ulici kao Batman s dva pištolja. Kaj bi ja kao Batman s dva pištolja hodao po ulici i gledao kaj tko radi po gradu“, komentirao je 2008. godine kada je bila aktualna afera s vodom na Vrbanima, a neki stanari su počeli dobivati prijeteća pisma.

“K’o žabac sam se naduo uvjeravajući vas da je voda ispravna”, rekao je tada.

Nakon što se kandidirao za predsjednika Hrvatske, prestalo je njegovo članstvo u SDP-u. Izbore je izgubio od Ive Josipovića.

Godine 2014. na vrata mu stižu policija i USKOK. Uhićen je zbog afere Agram i teretio se za niz kaznenih djela, od zamjene zemljišta, zbrinjavanja otpada pa do nezakonitih zapošljavanja i nezakonitog korištenja službenih vozila u privatne svrhe. Afera je bila teška oko 20 milijuna kuna, a Bandić je pušten uz jamčevinu od 15 milijuna kuna.

Godinu dana kasnije osnovao je stranku Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnosti. Iste je godine ponovo uhićen zbog utjecaja na svjedokinju. Šesti mandat osvojio je 2017. godine pobijedivši Anku Mrak Taritaš, a tada mu je počelo i suđenje za afere Agram i Štandovi.

Gradonačelnik je oslobođen u aferi Štandovi, presuda još nije pravomoćna, a Agram se još sudi. Doživio je i debakl na parlamentarnim izborima na kojima je osvojio manje od dvije tisuće glasova.

“Očito ljudi žele da se radi u gradu pa ne možemo na nacionalnoj razini osvojiti više mandata”, rekao je tada.

Umro je u noći 28. veljače i nije dočekao predstojeće lokalne izbore, kao ni presude u brojnim aferama koje su potresale Zagreb.

Komentari