Maras odustao od kandidature, a SDP je ‘prelomio’: Sad sve ovisi o njemu, pred njim je odluka od koje zazire

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Izgleda da su riješene sve dileme u SDP-u o tome tko će izaći na lokalne izbore u Zagrebu. Predsjednik zagrebačke gradske organizacije SDP-a Gordan Maras odustao je od ambicije da bude kandidat.

Bude li anketa o političkim preferencijama Zagrepčana pokazala da Tomašević ima najbolje šanse pobijediti Milana Bandića, u SDP-u su ga spremni odmah podržati, piše Jutarnji.

“Ako imamo jednog kandidata, onda moramo imati i jednu listu. Ako su dvije liste, onda će biti i dva kandidata za gradonačelnika”, rekao je njihov sugovornik iz zagrebačkog SDP-a koji sudjeluje u razgovorima lijeve oporbe.

Rezultati ankete koju su zajednički naručili i financirali SDP, stranke iz platforme Možemo!, Glas, HSLS i još nekoliko nezavisnih političara, trebaju biti gotovi u ponedjeljak ili najkasnije u utorak. To bi trebalo biti ključno za određivanje smjera u kojem će ići predizborna kampanja.


Iz razgovora s čelnicima više političkih opcija koje dogovaraju zajednički blok u rušenju Bandića proizlazi da bi svi mogli prihvatiti veliku, široku koaliciju koja bi izašla s jednom listom i Tomaševićem kao kandidatom.

‘Zagreb – pametan grad’

Problem će nastati ako rezultati ankete pokažu da bi bio bolji sinergijski učinak ako bi izašli u dva bloka, pri čemu bi ljevica činila jedan blok, a stranke centra drugi.

Za platformu Možemo! to bi značilo napraviti zajedničku listu kandidata sa SDP-om, od čega Tomašević, kako se čini, prilično zazire.

Tomašević ne bi pristao na zajedničke liste na kojima bi se kandidirao itko od SDP-ovaca koji su na bilo koji način, zaposlenjem, rodbinski ili tazbinski vezani za Holding ili Upravu Grada.

“Nikada se nije bilateralno pregovaralo sa SDP-om. Osim nas i SDP-a u razgovorima sudjeluju Glas, Lista za Zagreb (bivša lista Sandre Švaljek), neovisni Petek, HSLS”, rekla je Rada Borić iz Nove ljevice.

SDP-ovci ističu da je njihov program za izlazak na lokalne izbore u Zagrebu gotov. Imaju plan koji se zove “Zagreb – pametan grad”, gdje stoji kako pokrenuti grad.

Komentari