Bandić položio vijenac na Mirogoju i poručio: ‘Zagreb je grad heroj. Tu nema pozdrava ‘za dom spremni’

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust i gradonačelnik Milan Bandić položio je vijenac na Mirogoju.

Položio ga je kod spomenika Mojsiju na spomen 30.000 Židova ubijenih i nestalih tijekom Drugog svjetskog rata u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, odnosno na šest milijuna Židova nestalih za vrijeme Holokausta.

“S posebnim pijetetom prisjećamo se tog najvećeg zločina u povijesti koji osuđujemo i da se nikada nikome ne ponovi. Zagreb je grad heroj. Hrvatska je antifašistička zemlja koja temelji svoje tri sastavnice zapisane u preambuli Ustava, to su pozitivne stečevine hrvatske ljevice. To je hrvatski antifašizam, radićevština i starčevićanstvo te Domovinski rat koji je kruna i točka na i slobodne, suverene, demokratske i europske Hrvatske”, izjavio je Bandić.

Na novinarsko pitanje kako u tom kontekstu gleda na ustaški pozdrav “Za dom spremni” i incident na obilježavanju 28. obljetnice VRO Maslenica ’93., kada je predsjednik Republike Zoran Milanović otkazao sudjelovanje zbog osoba koje su na sebi imale odjeću s ustaškim obilježjima, Bandić je odgovorio da je puno puta o tome govorio te da neće ponavljati.


“U Zagrebu nema nigdje ‘Za dom spremni'”, poručio je.

Što se tiče obnove groblja Mirogoj nakon zagrebačkog potresa, rekao je da arhitekti rade projekt te će idući tjedan imati prezentaciju obnove Mirogoja.

Prije izaslanstva Grada Zagreba vijenac je položila i delegacija SDP-a predvođena predsjednikom stranke Peđom Grbinom, ali bez izjava.

Komentari