ZBUNJUJUĆE Zašto se podaci Nacionalnog stožera o zaraženima razlikuju od Zagrebačkog? Evo odgovora

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Danas je u Zagrebu zabilježen rekordan broj oboljelih od koronavirusa, njih čak 705, a ono što zbunjuje javnost jest ogromna razlika u podacima od strane Nacionalnog stožera civilne zaštite. Naime, prema Stožeru broj covid pozitivnih danas u metropoli je 465.

Na današnjoj presici Stožera civilne zaštite Grada Zagreba zamjenica ravnatelja NZJZ-a Sandra Šikić, objasnila je o čemu se radi.

“Mi smo u Gradu Zagrebu, osim onih u Štamparu, dobili podatke i iz drugih bolnica, to je 705 novih u Gradu Zagrebu. Oni nisu svi epidemiološki obrađeni. Obrađen je dio od dana prije i od jučer, to je problem”, rekla je Šikić.

Iz navedenog je očigledno da postoji problem preopterećenosti sustava, a činjenica da građani na rezultate testiranja čekaju i po nekoliko dana to potvrđuje.


“Još 520 epidemioloških obrada je u tijeku. U srijedu navečer smo zaprimili još 228 podataka o osobama koje su testirane 19. i 20. listopada. Situacija je vrlo ozbiljna i trebalo bi razmatrati strategije oko praćenja i postupanja”, dodala je Šikić.

Šikić je i naglasila kako su posljednji brojevi ogromni, te zamolila građane koji se testiraju da poštuju mjere izolacije dok čekaju rezultate.

“Onog trenutka kad mi dobijemo podatak o pozitivnoj osobi, pristupamo obradi. Internom raspodjelom smo sve naše zdravstvene djelatnike stavili u funkciju praćenja pozitivnih osoba i njihovih kontakata. Nije isto obrađivati 300 dnevno ili 30″, zaključila je.

U posljednja 24 sata i u cijeloj Hrvatskoj imamo rekordne brojke. Nacionalni stožer izvijestio je kako imamo 1563 nova slučaja zaraze, a čak 13 ljudi je preminulo.

Komentari