‘Velike su šanse da vam se iskesi žena iskopanih očiju’: Evo što se krije iza ‘najstravičnije kuće u Hrvatskoj’

Photo: Igor Kralj/24sata

Strašna kuća kojoj se malo tko ili čak nitko ne usudi prići nalazi se u okolici Zagreba. Točnije između Vrbovca i Bjelovara.

O njoj se pričaju razne priče, a jedna do druge su strašne. Mjesto Škrinjari posljednjih je nekoliko desetljeća poznato po tome da se tamo nalazi najstravičnija kuća u Hrvatskoj.

Postoji više verzija priča o tome što se u kući doista događalo, kao i legendi “na rubu znanosti” kao što su ona o dvojici policajaca koji su za okladu uspjeli prespavati u kući, ali su se drugog dana probudili potpuno sijedi bez ikakvog sjećanja što se događalo prethodne noći, piše Večernji.

“Naježim se kada se sjetim te noći. Sestra i ja smo se s jednim prijateljem vraćali iz Bjelovara. Odjednom smo pred tom kućom ugledali ženu. Stajala je na mostu sklopljenih ruku i zavijala prema njoj. Bilo je jezivo. A onda se okrenula prema nama. Pamtit ću to dok sam živa. Žena nije imala lice nego neku sjenu, a umjesto očiju rupe”, jedno je u nizu svjedočanstava.


Mještanin Štef ispričao je da ga jedan događaj vezan uz tu kuću i dan danas tjera na razmišljanje.

U kuću je ušlo troje mladih ljudi – djevojka, dečko i njihov prijatelj. Tamo su, kao i većina, došli iz znatiželje i unutar nje proveli nekoliko sati uz cigarete i alkohol, a na jednom od zidova su i napisali datum na koji su bili unutra – 31. kolovoza 2002. godine. Kako su govorili, jedino strašno iskustvo koje su imali u kući svelo se na nekoliko neobičnih iznenadnih zvukova koje su najvjerojatnije proizvele životinje koje su tamo hodale.

Međutim, točno godinu dana poslije, na taj isti datum, djevojka i dečko koji su tu noć proveli u kući prolazili su onuda automobilom i doživjeli tešku prometnu nesreću nakon što su sletjeli u kanal.

Vlasnik je preminuo prije nekoliko godina

Novinar Večernjeg zaputio se u kuću, a odmah u prizemlju vidio je na zidu ispisanu poruku: “Budite oprezni kada se penjete na kat ili kad ulazite u prvu prostoriju na katu jer su velike šanse da vam se iskesi žena iskopanih očiju.”

Na tom su katu naletjeli na kostur ovce. Sve je bilo puno boca, starih novina, raznoraznog smeća.

Vlasnik je navodno preminuo prije nekoliko godina, ali rođak Stipe rekao je da bi u kući prespavao i za 50 eura.

“Priča vam ide nekako ovako. Moj je rođak još tamo početkom 70-ih godina prošlog stoljeća kupio zemlju na tom mjestu i krenuo raditi kuću za svoje četvero djece. Ideja je bila, s obzirom na to da je kupio i dosta zemlje oko kuće, da mu djeca obrađuju zemlju i od toga žive. Međutim, negdje kad je kuća bila na pola sagrađena, djeca su rekla kako se njima ne da raditi na toj zemlji, i radovi su prestali, a oni su se odselili, neki u BiH, neki u Njemačku. Moj rođak je stavio kuću da se prodaje za 120 tisuća maraka, što je realno tada bila prevelika cijena, ali s obzirom na to da mu novac nije hitno trebao, tako je i ostalo.

Jedan čovjek iz susjednog sela zainteresirao se za kupnju, ali nije želio dati toliki novac, pa je sam počeo pričati priče po selu da je kuća ukleta, da se u njoj pojavljuju duhovi, da je sagrađena na groblju i slično, a sve zato da bi spustio cijenu. Jednu od tih priča je krajem sedamdesetih čuo i voditelj i novinar Dražen Kocijan Kocka, koji je bio prvi koji je napravio priču o ukletoj kući, a nakon toga se sve raširilo poput požara”, tvrdi Stipe.

Komentari